Началник на Ј-8

Началник на Одделение за меѓуармиска соработка:
полковник Зоран Илов

 

Датум и место на раѓање:
09 февруари 1970, Свети Николе, Република Македонија.

 

Образование:

 • Општо средно воено училиште во Белград, (1984-1988);
 • Воена академија ВВ и ПВО во Рајловац, смер ВНЈ, (1988-1992);
 • Командно-штабен колеџ во Шривенгем, Обединето Кралство, (2003-2004);
 • НАТО одбранбен колеџ во Рим, Р. Италија, (2008-2009).

Курсеви:

 • Основен курс за контрола на летање, Измир, Р. Турција, (1998-1999);
 • Напреден курс за контрола на летање, Кислер, САД, (2000-2001);
 • Мултинационален курс за менаџмент со кризи, школо на НАТО во Оберамергау, СР Германија, (2001);
 • Курс за воени набљудувачи на ООН, Амерсфорт, Холандија, (2005);
 • Интегриран ориентационен ПзМ курс во НАТО, Рим, (2006);
 • Обука во Мисијата на Р. Македонија при НАТО во Брисел, (2006 (септ - дек);
 • Обука за ЕБОП во Брисел (3 Модула), (2008);
 • НАТО команден курс за цивилно воена соработка во Хаг, Холандија, (2015).

Воена кариера:

 • Офицер за наведување, (1992-1993);
 • Командир на самостoен вод, (1993-1994);
 • ПНШ за Орг. моб и персонални работи, (1994-1997);
 • Офицер за планирање во С-3 во полк за ВНЈ, (1997-1999);
 • Началник на С-3 во полк за ВНЈ, (1999-2001);
 • Началник на штаб во баталјон ВНЈ, (2001-2003);
 • Заменик на командантот (воедно НШ) во баталјон ВНЈ, (2003-2005);
 • Началник на одделение за меѓуармиска соработка во ЗОК, (2005-2012);
 • Началник на Ј-9 во ЗОК, (2012-2015).

Унапредувања:

 • Потпоручник: (1992-1993);
 • Поручник: (1993-1997);
 • Капетан: (1997-2001);
 • Капетан 1 класа: (2001-2003);
 • Мајор: (2003-2007);
 • Потполковник: (2007-2014);
 • Полковник: 2014.

Странски јазик:

 • Англиски, СТАНАГ 3.3.4.3;
 • Турски;
 • Руски.

Брачна состојба:
Оженет и татко на 2 деца.

 

Хоби:

 • Фудбал;
 • Пинг-понг;
 • Ракомет.

Контакт:
E-mail: zoran.ilov@arm.mil.mk