Портпарол

Началник на Канцеларија за односи со јавност и портпарол на ГШ на АРМ:

потполковник Тони Јаневски

 

Дата и место на раѓање:

01.09.1965 година, Штип, Република Македонија.

 

Образование:

 • 1984 - Гимназија, Св. Николе;
 • 1989 - Институт за одбрана, Скопје;
 • 2012 - Командно штабен колеџ - напреден институт на генералштабот на здружените вооружени сили на Р. Италија воедно Мастер прво ниво по меѓународни воено стратегиско студии на универзитетот Рома 3 во Рим, Р. Италија.

Курсеви:

 • 1999 - MPRI курс за командир на караула, Куманово;
 • 2003 - „Интернационален штабен ориентационен курс (ISOOC)“, Ријсвик, Холандија;
 • 2004 - Курс за инструктор по МХП И ЗВК, Куманово;
 • 2005 - Интензивен курс по Англиски јазик DLI програма, Скопје;
 • 2008 - Курс по комуникациски вештини и медиа тренинг - РТЦГ, Скопје;
 • 2007 - „Право во вооружен конфликт“, Анкара, Република Турција;
 • 2009 - Работилница „Медиа тренинг“ - РТЦГ, Скопје;
 • 2011 - Курс по италијански јазик, Скопје;
 • 2012 - Интернационален курс за односи со јавност за офицери - Штраузберг, СР Германија;
 • 2014 - Курс за стратегиска комуникација, Анкара, Република Турција;
 • 2016 - Управување со медиумите и комуникации во криза-напредно ниво, Спиез, Швајцарија.

Учество на вежби:

 • 2007 - 2009 „Македонски Блесок“;
 • 2010 - „Rapid Trident“ - Јаворив, Р. Украина;
 • 2010 - „Euroasian Star“- Истанбул, Р. Турција;
 • 2015 - “Immediate Response”, Загреб, Р. Хрватска.

Воена кариера:

 • 1991-1994 Помошник на Командантот по Логистика во Штаб за ТО, Св. Николе;
 • 1994-2000 Командир на караула Рамна Нива К. Паланка воедно заменик на командирот на 1 грч/7грбн;
 • 2000-2001 Командир на пешадиска чета - Куманово;
 • 2001-2002 Командир на чета во ЕБПТ - Куманово;
 • 2002-2004 Командир на механизирана пешадиска чета - Куманово;
 • 2004-2006 Офицер за обука и операции во С-3 во командата на 1. мпбн , 1.мпбр;
 • 2006-2007 Офицер за операции и планирање во С-3 во командата на 1. мпбн, 1.мпбр, воедно началник на С-3;
 • 2007-2012 Началник на одделението за протокол и управување со информации во ЗОК;
 • 07.2008-01.2009 штабен офицер за координација во информациско координирачка секција во командата на главниот штаб во мисијата ИСАФ;
 • 2012 - 2015 Офицер за односи со јавност во кабинетот на командантот на ЗОК;
 • 2015 - Началник на Канцеларија за односи со јавност и портпарол на ГШ на АРМ.

Унапредувања:

 • Потпоручник (1994);
 • Поручник (1995);
 • Капетан (1999);
 • Мајор (2006);
 • Потполковник (2012).

Постигнати успеси во кариерата:

 • Наградно отсуство од командант на бригада;
 • Пофалба од командант на баталјон;
 • Пофалба од командант на бригада;
 • Наградно отсуство од командант на ЗОК;
 • Пофалница од НГШ на АРМ;
 • Пофалница од Министерот за одбрана;
 • Сребрена значка за долгогодишна служба од МО;
 • НАТО медал за учество во мисијата ИСАФ;
 • Медал за пофалба од националната гарда на Калифорнија;
 • Наградно отсуство од Началник на ГШ на АРМ.
 • Златна значка на АРМ за партнерство, координација и соработка.

Познавање на странски јазици:

 • Англиски - ДЛИ програма 5 степен;
 • Италијански - А2Б1;
 • Руски.

Брачна состојба:

Оженет, татко на две деца.

 

Хоби:

 • Читање на книги;
 • Фотографирање.

Контакт:

Тел.: + 389 2 328 2459

Факс: +389 2 328 2461

E-mail: toni.janevski@arm.mil.mk