Командант

Началник на Канцеларија за координација и менаџмент со информации:
полковник Зоран Јовановски

 

Дата и место на раѓање:

01.04.1967 година, Крива Паланка, Република Македонија.

 

Воено образование:

 • Воена академија на ков, Белград, Сараево, 1988-1992 год.;
 • Курс по англиски јазик, Канада, 1999 год.;
 • Основен и напреден курс по разузнавање, Скопје, 2003 год.;
 • Курс за воени набљудувачи на ООН, Индија, Њу Делхи, 2009 год.;
 • После - дипломски студии по одбрана, Скопје, 2010 год.;

 Воена кариера:

 • Командир на гардиски вод, 1992-1993 год.;
 • Командир на гардиска чета, 1993-1999 год.;
 • Заменик командант на гардиски баталјон, 1999-2001 год.;
 • Офицер за персонална безбедност во ГШ на АРМ, 2001-2003 год.;
 • Офицер за физичка безбедност во ГШ на АРМ, 2003-2006 год.;
 • Офицер за безбедност во ГШ на АРМ, 2006-2008 год.;
 • Началник на одделение за контраразузнавање и безбедност во ЗОК, 2008-2011 год.;
 • Началник на секција за разузнавање и безбедност во ЗОК, 2011-2014 год.;
 • Началник на канцеларија за координација и менаџмент со информации во ГШ на АРМ, 2014.

Унапредувања:

 • Потпоручник 1992-1993;
 • Поручник 1993-1997;
 • Капетан 1997-2001;
 • Капетан 1 класа, 2001-2003;
 • Мајор 2003-2008;
 • Потполковник 2008-2012;
 • Полковник 2012.

Странски јазици:

 • Англиски;
 • Српски.

Брачна состојба:

Оженет, 1 дете.

 

Хоби:

 • Спорт (фудбал, трчање, возење велосипед).