Главен подофицер во АРМ:

главен наредник Свето Цветковски

 

Дата и место на раѓање:

13.03.1972 година, Куманово, Република Македонија.

 

Образование:

 • Средно воено училиште на ВВ и ПВО, Рајловац, Р. БиХ, 1986-1990.
 • Академија за главни подофицери (USASMA), Ел Пасо, САД, 2016-2017.

 Воена кариера:

 • Командир на ракетно одделение во ракетен систем КУБ, Задар, Р Хрватска, 1990-1992;
 • Референт за општи работи во пешадиски баталјон, Тетово,1993-1994;
 • Заменик на командир на караула Попова Шапка, 1994-1997;
 • Командир на одделение за техничко обезбедување во логистичка чета, Тетово, 1997-2002;
 • Член на ЕОД тим на АРМ од 2003;
 • Подофицер за следење на состојбата во воздушниот простор и администратор во ОЦ на ЗОК, Куманово, 2002-2005;
 • Подофицер за заштита на силите во одделение за планирање и операции во Г-3/7 во ЗОК, Куманово, 2005-2007;
 • Подофицер за планирање одделение за планирање и операции во Г-3/7 во ЗОК, Куманово, 2007-2009;
 • Главен подофицер на ЗОК, Куманово, 2009;
 • Главен подофицер во АРМ, ГШ на АРМ, Скопје, 2015.

Курсеви:

 • Курс за уништување на неексплодирани убојни средства,
 • Работилница за борбено штабен курс за подофицери;
 • Курс за глобални мировни операции на Воената Полиција;
 • Медиа тренинг за главни подофицери во АРМ.

Унапредувања:

 • водник – 1990
 • водник I класа – 1994
 • постар водник – 1998
 • постар водник I класа – 2003
 • наредник – 2008
 • главен наредник – 2012

Награди и признанија:

 • Пофалница од командантот на ЗОК;
 • Пофалница од НГШ на АРМ;
 • Сребрена значка за долгогодишна служба;
 • Сребрена значка на Армијата.

Странски јазици:

 • Англиски.

Брачна состојба:

Оженет, 2 деца.

 

Хоби:

 • Спорт (кошарка и риболов).

Контакт:

Телефон: +389 2 328 21 10

Мобилен: +389 70 403 423

E-mail:     sveto.cvetkovski@arm.mil.mk