Директор на ГШ на АРМ

Директор на ГШ на АРМ:

генерал-мајор Зоран Милески


Дата и место на раѓање:


22.04.1968 година во с. Лупште, Македонски Брод, Република Македонија.
 
Образование:

 • Средно воено училиште на КоВ, (1984-1988);
 • Воена Академија, (1988-1991);
 • Командно Штабна Академија, Скопје, (2003-2004);
 • Школо за национална безбедност и одбрана ВА-ФНСО, Софија, Бугарија, (2008-2009);
 • Магистер од областа на стратегиско раководење со одбраната и вооружените сили.

Воена кариера:

 • Командир на вод;
 • Командир на артилериска батерија;
 • Командант на артилериски баталјон;
 • Офицер за артилерија во С-3/7 во Штабот на 2.мпбр;
 • Началник на С-3/7 во Штабот на 2.мпбр;
 • Началник на Штаб во 2.мпбр;
 • Началник на Штаб во 1.мпбр;
 • Командант на 1.мпбр;
 • Командант на здружена оперативна команда;
 • Директор на ГШ на АРМ.

Унапредувања:

 • потпоручник (1991)
 • поручник (1993)
 • капетан (1996)
 • капетан I класа (1999)
 • мајор (2003)
 • потполковник (2007)
 • полковник (2011)
 • бригаден генерал (2015)
 • генерал-мајор (2018)

Одликувања:

 • Сребрена значка за долгогодишна служба во Армијата од МО на РМ по повод воениот празник 18.Август, Денот на АРМ, 2012;
 • Златна значка за организација на вежбата „Здружена операција“, 2013;
 • Бронзена значка за вложен труд во изградбата на борбената готовност, 2014;
 • Сребрена значка на Армијата од Началникот на ГШ на АРМ, 2018;
 • Златна значка на Армијата за партнерство, координација и соработка, 2018.

Странски јазик:

 • Англиски;
 • Бугарски.

Брачна состојба:

 • Оженет и татко на 2 деца.

Хоби:

 • Читање;
 • Одбојка.