Командант

Командант на баталјон за почести:

потполковник Иван Атанасоски

 

Дата и место на раѓање:

09.11.1976 година во Кавадарци, Република Македонија.

 

Образование:

 • Основно и средно образование завршил во Крушево.
 • Дипломирал на Воената Академија во Скопје во 1999 година.
 • Студент на постдипломски студии - мировни студии на универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.
 • Дипломирал на Воздухопловниот командно - штабен колеџ на ВС на САД во Монтгомери, Алабама, САД во 2013 година.
 • Магистер од областа на воените науки и вештини.

Курсеви:

 • Курс за командир на батерија во баталјон за ПВО на ВС на САД, систем „Патриот“, во Ансбах, Рамштајн, СР Германија во 2000 година.
 • Семинар за употреба на артилериски единици за ПВО, во организација на НАТО Командата на Здружените воздухопловни сили - Север, во Скопје во 2000 година.
 • Курс за менаџмент со обуката во 2003 година.
 • Курс за воена терминологија по англиски јазик во Јорк, Велика Британија во 2005 година.
 • Курс за „Цивилно - воена соработка“ во НАТО ПзМ центарот за обука во Анкара, Р. Турција во 2009 година.
 • „Медија тренинг“ во РТЦК во Скопје во 2009 година.
 • Академија за протокол во Скопје во 2012 година.

Воена кариера:

 • Командир на вод во баталјон на АРЕ за ПВО од 1999 до 2000 година.
 • Командир на командна батерија во баталјон на АРЕ за ПВО од 2000 до 2003 година.
 • Инструктор на курсот за командири на водови со потпоручниците од 6 и 7 класа на Воената Академија во Скопје.
 • Командир на наставна батерија за АРЕ за ПВО во Центарот за обука за ВВ и ПВО од 2003 до 2004 година.
 • Командир на наставна чета за ВВ и ПВО во ЦОРСЕ од 2004 до 2005 година.
 • Офицер за информатичка поддршка во Кабинетот на НГШ на АРМ од 2005 до 2006 година.
 • Советник за протокол во Секторот за меѓународна соработка во МО во 2006 година.
 • Офицер за протокол во Кабинетот на НГШ на АРМ од 2007 до 2010 година.
 • Шеф на воениот протокол во Кабинетот на НГШ на АРМ од 2011 до 2016 година.
 • Командант на баталјонот за почести од 2016 година.

Одликувања и награди:

 • Сертификат за достигнување од страна на командантот на баталјон на АРЕ за ПВО од ВС на САД во 2000 година.
 • Плакета од командант на полк за ПВО во 2001 година.
 • Пофалница од командант на ЦО за ВВ и ПВО во 2003 година.
 • Пофалница од Државниот секретар во МО во 2006 година.
 • Парична награда од НГШ на АРМ во 2007 година.
 • Пофалница од министерот за одбрана на РМ во 2009 година.
 • Наградно отсуство од НГШ на АРМ во 2010 година.
 • Мала плакета на АРМ од НГШ на АРМ во 2011 година.
 • Златна значка на АРМ за партнерство, координација и соработка.

Унапредувања:

 • потпоручник, јуни 1999 година
 • поручник, декември 2000 година
 • капетан, декември 2003 година
 • мајор, декември 2008 година
 • потполковник, август 2013 година

Странски јазици:

 • Англиски јазик на ниво на СТАНАГ 3.3.3.3
 • Француски јазик.

Брачна состојба:

Оженет и татко на едно дете.

           

Хоби:

 • Скијање.