Обука со хеликоптери Ми-8 на 2.механизиран пешадиски баталјон

Денес согласно тромесечниот план за обука во касарната „Јане Сандански“ – Штип се изврши обука за превезување со хеликоптер Ми-8 на припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) кои се ангажирани на јужната граница како дел од силите за асистенција МВР. Обуката  која ја изврши воздухопловната бригада (вбр) на Армијата на Република Македонија  на тактичкиот…

Главна планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок-13 / Здружена Реакција-17“

Во период од 8-ми до 11-ти мај во центарот за обука „Пепелиште“, ќе се реализира Главна планирачка конференција (ГПК) која е дел од планирачкиот процес за претстојната вежба: „Македонски Блесок-13 / Здружена Реакција-17“. ГПК има за цел да ги дефинира финалните документи од планот за вежбата, да обезбеди потребни предуслови за почеток на вежбата, како…

Реализиран ренџерскиот курс 2016/17

Во касарната „Илинден“ во Скопје, со свечено доделување на зелените беретки официјално заврши ренџерскиот курс. Новите припадници на Ренџерскиот баталјон во изминатите шест месеци поминаа низ низа физички, психички и интелектуални препреки кои тие требаа да ги поминат за да се стекнат со статусот и звањето припадник на Ренџерски баталјон. Самиот курс се реализираше во…

Почеток на Борбено штабен курс за подофицери во Командата за обука и доктрини

На 4 мај 2017 година во Центарот за индивидуална обука започна Борбено штабен курс за подофицери (БШКПОФ 1-17). Курсот го посетуваат подофицери припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на Борбено штабниот курс за подофицери е преку реализацијата на планираната обука слушателите подофицери да се обучат и оспособат за работа во штаб на…

Средба на НГШ на АРМ со нерезидентното одбранбено аташе на Република Турција

Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, денес оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно воено аташе на Република Турција, за Република Македонија, потполковник Рушен Абидиноглу. За време на средбата се разговараше за теми поврзани со меѓусебната соработка во полето на одбраната со особен акцент на заедничкото учество во мировната мисија „Одлучна поддршка“ во И.Р…

Полкот за Специјални Операции оддаде почит на загинатите припадници од единицата во Вејце

Во касарната „Илинден“, пред спомен обележјата и градските гробишта во Бутел – Скопје, село Бунарџик, Куманово и Македонска Каменица со полагање на свежо цвеќе со длабока почит беше одбележана шеснаесетгодишнина од трагичното загинување на припадниците на баталјонот за Специјални Намени во реонот на село Вејце. Во чест на загинатите Роберт Петковски, Бобан Трајковски, Миле Јаневски…

Воениот оркестар на АРМ на концерт претстави нови чекорници

Воениот оркестар на АРМ во склоп на активностите за одбележување на 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија одржа значаен концерт на воена музика во Домот на АРМ во Скопје. Како и многупати досега Воениот оркестар од составот на баталјонот за почести изведе композиции од познати домашни и странски автори но и нови…

Началникот на ГШ на АРМ во посета на командата на КФОР во Косово

Делегација на Армијата на Република Македонија (АРМ) предводена од Началникот на Генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски, денес оствари официјална посета на командата на КФОР во Приштина. За време на посетата НГШ на АРМ оствари средба и разговори со командантот на КФОР, генерал-мајор Џовани Фунго која е прва нивна официјална средба по назначувањето на генерал…

На полигонот Криволак успешно реализирани програмски гаѓања со дел од декларираните единици на 1.мпб

Во период од 19-24 април 2017 година на Армискиот полигон Криволак дел од декларираните единици во СПБГ(средна пешадиска баталјонска група) , (1.спч и Мфб 120 мм), извршија стационарно логорување и реализација на програмски гаѓања. За време на логорувањето беа реализирани ТВБГ(Тактичката вежба со бојно гаѓање) со вод и чета како и АБГ (артилериско боево гаѓање)…