Инспекција на специфицирана област во Здружената Оперативна Команда и првопотчинетите единици согласно одредбите на „Виенски документ 2011“

Инспекциски тим на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“, на 4 и 5 април 2017 година, изврши обиколка на Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и дел од потчинетите единици на ЗОК. Инспекцискиот тим составен од припадници на Вооружените Сили на Република Словенија, Република Хрватска и Република Романија, придружуван од екипа од одделението за верификација…

Медал од европски куп во кајак за професионалниот војник Љубомир Спасиќ од Командата за обука и доктрини

Денес, на 04.04.2017 година, Командантот на командата за обука и доктрини, полковник Љубенчо Петровски во својот кабинет оствари прием со професионалниот војник Љубомир Спасиќ по повод освоениот медал на европскиот куп во кајак на диви води. Професионалниот војник Спасиќ кој е вработен во Центарот за индивидуална обука изминатиот викенд успеа да се закити со сребрен…

Воено медицинскиот центар на АРМ реализираше обука во соработка со претставници на армијата на САД

Согласно програмата за меѓуармиска соработка помеѓу армиите на Република Македонија и Соединетите Американски Држави за тековната 2017 година, во периодот од 27.03. до 30.03.2017 година, во Воено медицинскиот центар во Скопје, Република Македонија, се реализираше обука на тема: „Медицински преглед на персоналот пред упатување во мисија“ (Macedonia Pre Deploy Health Screen Familiarizations ) со акцент…

Со воена свеченост припадниците на 1 механизирана пешадиска бригада го одбележаа денот на единицата

Припадниците на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) од Армијата на Република Македонија на достоинствен начин со прикладна воена свеченост во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец го одбележаа денот на бригадата. Денот на единицата, определен со одлука на Претседателот на Република Македонија е потсетување на денот кога 1.мпбр со достигнувањето на оперативната готовност ги презеде задачите…

Одбележување на 31. Март – Ден на возачите

На ден 30.03.2017 година во времето од 10.00-12.00 часот, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец беше одбележан 31.Март – Денот на возачите. Одбележувањето го отвори командантот на бригадата, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, а за денот на возачите, ангажирањето и изминатите километри на војниците возачи припадници на 1.мпбр во 2016 година и нивниот придонес, со малиот…

Донација во основни училишта по повод одбележување на денот на 1.мпбр

Во рамки на активностите по повод одбележувањето на 2 Април – Денот на 1.механизирана пешадиска бригада, припадници од 3.пешадиски баталјон ги посетија основните училишта за деца со посебни потреби „Лирија“ во Тетово и „Симче Настевски“ во с. Вратница – Тетово, при што се донираа војнички маренди. Во годината во која Армијата на Република Македонија одбележува…

Крводарителна акција во гарнизонот Петровец по повод 2.Април – Ден на 1.мпбр

На ден 28.03.2017 година, во рамките на одбележувањето на 2. Април – Денот на 1.механизирана пешадиска бригада, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се реализираше крводарителна акција. Во крводарителната акција, во организација на Црвениот Крст на Република Македонија, учество зедоа припадници од сите единици лоцирани во гарнизонот Петровец при што беа дарувани 75 крвни единици.…

Одбележување на 16 години од трагичното загинување на Командантот на баталјонот на Воена Полиција

Денес 28-ми Март 2017 година во касарната „Илинден“ во Скопје беше одржан помен по повод навршувањето на 16 години од трагичното загинување на капетан 1 класа Љупчо Мирчовски (тогашен командантот на баталјонот на Воената Полиција). По тој повод, на спомен обележјето пред Командата на баталјонот Воена Полиција, (бВП) во касарната „Илинден“ Скопје, беше положено свежо…

Одбележување на 25 години од формирањето на ГШ на АРМ

Генералштабот на Армијата на Република Македонија, денес на симболичен начин со постројување одбележа 25 години од формирањето на ГШ и отпочнување со активностите и функцијата на раководење со армијата. Од страна на првиот началник на ГШ на АРМ генералот во пензија Митре Арсоски, пред раководните старешини се даде краток историски осврт за тогашниот период, кога…