Борбен медицински курс

Со доделување на сертификатите заврши борбениот медицински курс. Курсот се реализираше во касарната „Илинден“ во периодот од 29 до 31.08.2017 година. Овој курс се реализираше согласно планот за билатерална соработка со Соединетите Американски Држави. Инструкторите од Армијата на САД со припадниците на полкот за Специјални Операции поминаа неколку теми како што се: медицинска поддршка на…

Средба со офицерите од седмата ротација во командата Север во мисијата „Одлучна поддршка“

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и заменикот на началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Мухамет Рацај остварија средба со шесте штабни офицери на АРМ по повод заминувањето во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан, кои ќе бидат распоредени во Мазар е Шариф во рамки на командата за обука, советување и асистенција – Север. „Вашето учество во…

Одбележување на 27-ми Август „Денот на 3.механизиран пешадиски баталјон“

Во касарната „Н.Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со воена свеченост, припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа заменик командантот на здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски, командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, команданти на потчинети единици и началници на секции од 1.мпбр,…

Со воена свеченост одбележан 18 ти Август – Денот на АРМ, “25 години АРМ”

Со воена свеченост единиците од гарнизон Куманово во касарната „Боро Менков“, Куманово го одбележаа 18-ти Август, Денот на АРМ, воедно оваа година се одбележуваат 25 години од постоењето на АРМ. По повод 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија во рамките на прославата согласно Правилото за воен протокол се реализираа низа активности, интонирање…

Свечен собир на вработените во МО и ГШ на АРМ по повод Денот на АРМ

По повод Денот на АРМ пред зградата на МО и ГШ на АРМ се организира свечен собир на вработените во МО и ГШ на АРМ. За време на свеченоста на спомен-обележјето на загинатите бранители од 2001 година, на платото во МО и ГШ на АРМ венци со свежо цвеќе положија делегации од МО предводена од…

Полагање венци свежо цвеќе по повод одбележувањето на 18-ти август Денот на АРМ

Со полагање на свежо цвеќе и воени почести на градските гробишта во Бутел во Скопје, пред вечниот дом на претседателите и врховни команданти Борис Трајковски и Киро Глигоров, на гробот на генерал Михаило Апостолски на партизанските гробишта делегација од АРМ и МО се започна со активностите за одбележувањето на јубилејниот 25-ти роденден на Армијата на…