Новото одбранбено аташе на СР Геманија на средби во ГШ на АРМ

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новото нерезидентно одбранбено аташе на СР Германија акредитиран во Република Македонија, потполковник Ханс –Петер Вамслер. Началникот на ГШ на АРМ на потполковникот Вамслер му посака срдечно добредојде во Република Македонија и продолжување и продлабочување на одличната соработка помеѓу двете армии. Генералот Величковски во оваа…

Одбележување на денот на Инженерискиот баталјон

Инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), денес во касарната „Илинден“ во Скопје со воена свеченост го прослави 13-ти ноември – Денот на единицата. Пред присутните со пригоден говор се обратија командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Зоран Милески и командантот на инжб, потполковник Васил Митевски кои во своите говори ги истакнаа видливите…

Свечено одбележан Денот на Баталјонот за почести и примопредавање на должноста командант на единицата

Припадниците на Баталјонот за почести (бП) денес во касарната „Илинден“ во Скопје со воена свеченост го прославија денот на единицата, воедно и примопредавање на должноста командант на единицата. Согласно Правилото за воен протокол на свеченоста пред присутните со пригодни говори се обратија: Началникот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-потполковник Методија Величковски, досегашниот…

Претседателот Иванов ја посети касарната „Илинден“ во Скопје

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска ги посети командите и единиците на Армијата на Република Македонија во касарната „Илинден“ во Скопје. Претседателот Иванов ги посети Баталјонот за почести, Баталјонот за врски, Инженерискиот баталјон, Баталјонот на Воена полиција, Баталјонот за специјални намени и Ренџерскиот баталјон од Полкот за специјални операции, при што беше информиран…

Одбележан Денот на Центарот за Електронско Извидување

Припадниците на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ) од составот на Генералштабот на АРМ денес во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост го прославија 9-ти ноември, Денот на единицата. На свеченоста присуствуваа директорот на генералштабот на Армијата на Република Македонија (АРМ) генерал-мајор Димче Петровски, бригаден генерал Азим Нуредин, претставници од ГШ на АРМ, команданти…

Командантот на КФОР во посета на МО и ГШ на АРМ

Делегација на КФОР предводена од командантот на оваа мисија генерал-мајор Џовани Фунго, денес престојуваше во официјална посета на МО и ГШ на АРМ. Генералот Фунго кој е на оваа должност од септември оваа година оствари одвоени средби со министерот за одбрана Зоран Јолевски и заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај. На…

Реализација на Примарен курс за лидери (ПКЛ 2-16)

На 08.11.2016 година, во Центарот за индивидуална обука (ЦИО), во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше свеченост по повод завршувањето на Примарниот курс за лидери (ПКЛ 2-16). Курсот успешно го завршија 39 слушатели професионални војници од сите единиците на Армијата на Република Македонија. На свеченоста, пригодно обраќање имаше Командантот на ЦИО, потполковник Газменд…

Учество на македонски медицински тим на меѓународната вежба „ЦРНА ГОРА 2016“

Во период 31 октомври – 4 ноември 2016 година, претставници од Воено Медицинскиот Центар учествуваа на меѓународната вежба „ЦРНА ГОРА 2016“ во Црна Гора. Вежбата беше заеднички организирана од Евроатланскиот координативниот центар за реакција при елементарни непогоди (Еuro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre – EADRCC) и Дирекцијата за управување со вонредни состојби при Министерството за внатрешни…

Заклетва на војниците на доброволно служење воениот рок

Денес, 04.11.2016 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” – Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење на воениот рок од генерацијата „Октомври 2016 година“. Ова е јубилејна триесетта генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок. Заклетва дадоа 103 војници, од кои 9 се припаднички од понежниот…