Прием на должност командир на четата за Атомска биолошка и хемиска одбрана

Во касарната „Чојлија“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод приемот на должност командир на Атомска биолошка и хемиска одбрана (чАБХО). Пред стројот на четата, во присуство на дел од штабот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и командантот на бригадата бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, за командир на чАБХО е поставена поручник Оливера Томовска.…

Реализација на курс за командири на водови со питомците од 4-та година на ВА „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје

Инженерискиот баталјон (инжб) на ден 20.06. и 21.06.2017 година на полигонот „Стенковец“, во склоп на курсот за командири на водови, организира и реализира вежби со боеви минско-експлозивни средства (МЕС). Првата вежба се одржа на ден 20.06.2017 година по следното: Вежба 1: „Изработка и палење на бавногорлива запалка“ и Вежба 2; „Палење на експлозивно полнење со…

Доделување на дипломи на старешини на АРМ за завршени курсеви по турски јазик

Во Генералштабот на Армијата на Република Македонија, од страна на НГШ на генерал потполковник Методија Величковски се реализира прием и церемонија за доделување на сертификати на припадници на АРМ кои во текот на тековната 2017 година завршија јазичен курс по турски јазик. На денешната церемонија присуствуваа заменик на Амбасадорот на Република Турција во Република Македонија…

Протоколарна средба на НГШ на АРМ со одбранбено аташе на САД

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна проштална средба со одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, полковник Томас Батлер. Генералот Величковски искажа благодарност на полковникот Батлер за досегашната успешна соработка, при што беше нагласено значењето на стратешкото партнерство во повеќе меѓуармиски полиња помеѓу АРМ и Вооружените сили (ВС) на САД во…

Средба на НГШ на АРМ со новоназначеното одбранбено аташе на Република Словачка

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски денес оствари средба со потполковник Ладислав Регенда, одбранбено аташе на Република Словачка за Република Македонија. На средбата, генералот Величковски ја истакна досегашната успешна соработка со Вооружените сили на Република Словачка, со уверување дека истата ќе продолжи преку имплементација на досегашните форми и видовите на соработка со разгледување…

Посета на обуката во базирање и исхрана во природа

Денес 19.06.2017 година на падините на планината Ниџе во посета на обуката во базирање и исхрана во природа беше Асоцијацијата на одбранбени аташеи во Република Македонија. Пред присутните аташеи припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на Полкот за специјални операции го презентираа начинот на изработка на импровизирани печки и огништа, прва помош при труење со…

Посета на Врховниот командант на вооружените сили на изведување на показна вежба на командно место на СПБГ

Армијата на Република Македонија во рамки на активностите за одбележување на 25 години од своето постоење, и како дел од подготовките за претстојното реоценување на средната баталјонска борбена група (СПБГ), денес реализира показна вежба на командно место на СПБГ во организација на првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на…

Заедничка обука и вежба на припадниците на артилерискиот баталјон со припадниците на Територијалната Противпожарна Единица од Прилеп

Пред почетокот на летниот период, во рамките на долгогодишната соработка со Територијална Противпожарна единица (ТППЕ) од Прилеп, во кругот на касарна ,,Мирче Ацев’’ во Прилеп се реализираше заедничка показна вежба на која беа извежбани повеќе сценарија на тема ,,Противпожарно обезбедување, асистенција при собраќајни незгоди и елементарни непогоди“. На вежбата и претходеше дводневна обука на припадниците…

Остварeна средба на Началникот на ГШ на АРМ со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е Кристијан Тимоние и новоназначеното резидентно одбранбено аташе акредитиран во Република Македонија, полковник Жан Марк Лавале. На протоколарната средба, генералот Величковски и амбасадорот Тимоние разговараа за билатералната соработка помеѓу АРМ и француските вооружени сили со изнаоѓање на…