Обука на припадници од воздухопловна бригада за ракување со системот „Атлас“ во 1. механизирана пешадиска бригада

Командири и предни набљудувачи од командната батерија на артилерискиот баталјон, во улога на инструктори во период од 16 до 20 октомври во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, реализираа обука за интегрираниот систем за дигитално обележување на цели „АТЛАС“ со припадници од воздухопловната бригада (вбр). Цел на обуката е оспособување на дел од персоналот на вбр…

Началникот на ГШ на АРМ оствари средба со одбранбеното аташе на Унгарија во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на Унгарија за Република Македонија потполковник Ласло Хајас. Генералот Величковски, на потполковник Ласло Хајас му посака успешна работа на оваа должност и продолжувањето на билатералната соработка во полето на одбраната помеѓу АРМ и унгарските одбранбени сили. За време на…

Средба на Началникот на ГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Полска во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на Република Полска за Република Македонија, полковник Марек Вармински. За време на средбата генералот Величковски на полковникот Вармински, му посака успешно извршување на задачите на оваа должност, а воедно изрази благодарност за досегашната поддршка од страна на Република Полска…

Ден за посетители на техничко гаѓање на цели во воздушен простор „Предизвик 2017“

Во рамки на активноста за реализација на техничко гаѓање на цели во воздушен простор (ВоП) „Предизвик 2017“ на армискиот полигон (АП) „Криволак“, беше реализирана програма за Денот за високи гости на која присуствуваа: Амбасадорот на Република Словенија во Република Македонија, НЕ Д-р Милан Јазбец, командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески, командантот…

Одбележан Денот на Здружената оперативна команда

Како една од активностите со кои Армијата на Република Македонија одбележува 25 години од своето формирање, денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, Здружената Оперативна Команда (ЗОК), со воена свеченост го прослави денот на единицата. Припадниците на најголемата оперативна команда на АРМ со пригодна програма на достоинствен начин го одбележаа овогодишниот јубилеј, а како носители…

Отворање на техничко гаѓање на цели во воздушен простор „Предизвик 2017“

Во Центарот за поддршка на обуката (ЦПО) „Пепелиште“ се одржа свечено отворање на активноста за реализација на техничко гаѓање на цели во воздушен простор (ВоП) „Предизвик 2017“, со што продолжува билатералната соработка со вооружените сили (ВС) на Република Словенија. На чинот на свеченото отворање присуствуваше заменик командантот на воздухопловната бригада, полковник Заим Шкријељ. На отворањето…

Одбележување на денот на бВНЈ

Во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод одбележувањето на „15. Октомври – Денот на баталјонот за воздушно набљудување и јавување (бВНЈ)“ од составот на воздухопловната бригада (вбр). На свеченоста присуствуваше командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески, командантот и заменикот на воздухопловната бригада, претставници од прва…

Одбележан патронатот на касарната „Боро Менков“ Куманово

Во касарната „Боро Менков“, Куманово, со оддавање на почит и полагање на цвеќе пред бистата на Народниот Херој Боро Менков беше одбележана 76 годишнината од загинувањето на народниот херој чие име со гордост го носи касарната. Со пригоден говор за ликот и делото на народниот херој Боро Менков, кој е прогласен за народен херој на…

Показна вежба на тема: „Организација на системот за огнена поддршка“

На ден 10.10.2017 година во командата на артилерискиот баталјон, во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, се одржа месечното реферирање за борбената готовност од страна на командантите и командите на потчинетите единици, кои му реферираа на командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригадниот генерал Зоран Милески, за организација и реализацијата на плановите, достигнувањата во обуката и…