Одбележување на патронатот во касарната „Народен херој Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово

Со полагање на свежо цвеќе пред бистата на народниот херој Кузман Јосифовски – Питу, во касарната во Тетово, беше одбележан патронатот на касарната. На одбележувањето, присуствуваа Заменик командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), полковник Марјан Симоновски, претставници од 1.мпбр, команданти и командири од други единици на АРМ, претставници од државните институции, локалната самоуправа, сојузи,…

Брифинг за борбената готовност на АРМ за 2017 година пред Претседателот на Република Македонија

Како редовна и законска обврска кон Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на Вооружените сили д-р Ѓорге Иванов, Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, реферираше за состојбата на борбената готовност (б/г) на АРМ за 2017 година. На брифингот за б/г на АРМ, на кој присуствуваа Министерката за одбрана Радмила Шекеринска и генералите…

Завршеток на Борбено штабен курс за подофицери во Командата за обука и доктрини

Во период од 22.01.-21.02.2018 година, во Центарот за индивидуална обука од составот на Командата за обука и доктрини се одржа Борбено штабен курс за подофицери. За време на реализација на обуката слушателите имаа можност да се запознаат со функционалните должности и одговорности на штабните подофицери и да се запознаат со местото и улогата на подофицерите…

Надополнување на знаењата на припадниците на АРМ од силите за обезбедување на главниот штаб на мисијата „Одлучна поддршка“

Припадниците на АРМ од силите за обезбедување на главниот штаб на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул, ИР Авганистан, покрај извршувањето на зададените задачи во склоп на должностите за обезбедување на Главниот штаб, заедно со своите колеги од Армијата на САД, во изминатиот период учествуваа во обука и извежбување за поуспешно извршување на доделените задачи во…

НАТО-медал за учество во мировна мисија „Одлучна поддршка“ за припадниците на седмата ротација „КОСА“ ГГ Кабул

На свечената церемонија по повод доделување на НАТО–медал, припадниците од седмата ротација на македонскиот контингент во „КОСА“ главен град Кабул, се здобија со НАТО-медал за учество во мировна мисија „Одлучна поддршка“ во Авганистан. НАТО-медалот за учество во мировни мисии, се доделува од 1995 година, а го добиваат воен и цивилен персонал работејќи во НАТО алијансата…

АРМ со спортски натпреварувања го одбележа денот на меѓународни воени спортови

Со повеќе спортски активности на спортските терени во сите гарнизони каде се сместени единиците на Армијата на Република Македонија по тринаесетти пат се одбележа „18 февруари – Денот на Меѓународните Воени спортови“. Одбележувањето на МСВС во ГШ и единиците на АРМ, отпочна со свечено отворање од страна на командантите на гарнизоните по што припадниците на…

Семинар за размена на искуства од доменот на артилеријата

Во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, на 07 и 08 февруари, согласно годишниот План за работа на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), се реализира дводневен семинар за размена на искуства од доменот на артилеријата. Учесници на семинарот се старешини (офицери и подофицери) од артилерискиот баталјон и артилериските единици од составот на пешадиските баталјони на 1.мпбр, како…

Обука во зимски услови на потчинетите единици на Здружената оперативна команда

Припадниците на оклопно извидувачките водови од механизираните пешадиски баталјони и инженериско извидувачкото одделение од инженерискиот баталјон на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), како и четата на воена полиција од баталјонот на воена полиција од составот на Здружената оперативна команда, изведуваат повеќедневна обука на терените за обука во зимски услови на планината Плачковица и Шар Планина. После…

Делегација на командата за специјални операции на САД за Европа во посета на Армијата на Република Македонија

Соработката во обуката и заедничкото досегашно учество во меѓународни вежби на припадниците на АРМ од полкот за специјални операции (пСО) и од командата за специјални операции (КСО) на САД за Европа, беа главните теми на денешните разговори со делегацијата на оваа команда која се наоѓа во дводневна официјална посета на Република Македонија. За време на…