Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок – 14“

Во период од 26.02. до 02.03 2018 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата  „Македонски Блесок – 14“. Планирањето на вежбата се реализираше врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003. За време…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок – 14 “

Во период од 26.2. до 2.3.2018 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата  „Македонски Блесок – 14“. Планирањето на вежбата се реализираше врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003. За време на…

Обука во зимски услови на припадниците од водот за специјални намени

Припадниците од водот за специјални намени (всн) од составот на воздухопловната бригада (вбр) во период од 20–26.02.2018 година реализираа обука во зимски услови на падините на Шар Планина. Обуката се реализира според годишниот план за обука на единицата. Основната цел на обуката е оспособување на припадниците од составот на всн за мисии во зимски услови…

Полкот за специјални операции го одбележа денот на единицата

Припадниците на Полкот за специјални операции (пСО) денес во касарната ,,Илинден“ во Скопје, со воена свеченост го одбележаа денот на кој пред 24 години е формирана единицата, настан кој е определен како ден на оваа најелитната единица на АРМ. На свеченоста покрај министерот за одбрана (МО) на Република Македонија Радмила Шекеринска и Началникот на генералштабот…

Делегација на словенечката војска во посета на АРМ

Делегација од словенечката војска предводена од командантот на командата на силите, бригаден генерал Милко Петек, престојуваше во работна посета на Генералштабот на АРМ каде оствари средба со Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски. На средбата со НГШ на АРМ Величковски, се разговараше за можностите за унапредување на меѓусебната соработка во изведување на заеднички…

Реализација на вежба со боеви минско експлозивни средства во зимски услови

Припадници од инженерискиот баталјон (инжб) на полигонот за инженериска обука во „Стенковец“ организира и реализира Вежба 1/2: „Изработка и палење на експлозивно полнење со бавногорлива запалка“. На неа учествуваа припадниците на инжб и питомците од родот инженерија од трета година на Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје. Вежбата е во согласност со Годишниот календар…

Одбележан „26-ти Февруари – Денот на 1.мпб“

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, припадниците на 1 механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) го одбележаа „26-ти Февруари, Денот на единицата“, денот кога е формирана Третата Македонска Ударна Бригада во с. Жегљане, Куманово. На свеченоста присуствуваа, командантот на здружената оперативна команда (ЗОК) генерал-мајор Зоран Милески, заменикот на командантот на ЗОК бригаден генерал Павле Арсоски, началникот на…

Донација на прехранбени артикли и облека

Припадниците на полкот за Специјални Операции, во Меѓуопштинскиот центар за социјална работа на град Скопје, донираа прехранбени артикли и облека за социјално загрозените семејства. Донацијата се состоеше од околу 400 полуоброци составени од млеко и прехранбени производи, а беа донирани и неколку пакети со облека. Оваа акција е дел од активностите со кои единицата се…

Обука на подофицери во соработка со НАТО/МТТ

Во период од 19-23.02.2018 година во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес, реализирана е обука од страна на НАТО мобилен тренинг тим за обука (МТТ). На предавањата кои ги изведоа сертифицирани предавачи од НАТО/МТТ за обука, присуствуваа подофицери од Армијата на Република Македонија и истите се стекнаа со нови знаења и искуства кои во…