Иницијална планирачка конференција за вежбата „Предизвик 2018“

Во период од 13-ти до 15-ти март 2018 година, во касарната „НХ Страшо Пинџур“ се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Предизвик 2018“, со што е означен продолжетокот на билатералната соработка со вооружените сили на Република Словенија. Иницијалната планирачка конференција се реализираше со цел усогласување на техники тактики и процедури за ракетни системи со…

Прием на делегација од Вооружените сили на Република Турција од заменикот на НГШ на АРМ

По повод одбележувањето на дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола, во тридневна официјална посета на Република Македонија престојува делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Турција. Во текот на вчерашниот ден во ГШ на АРМ, делегацијата беше примена од заменикот на НГШ на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај, по што се одржа…

Свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на триесет и четвртата генерација војници на доброволно служење воен рок. На свеченоста присуствуваа претставници од командите и единиците на АРМ, претставници од Министерството за одбрана, претставници од локалната самоуправа, роднини на војниците и други гости. Во своето обраќање кон војниците,…

Одбележан денот на Резервните сили во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одбележа 11 Март, Денот на резервни сили. На 11 март 1992 година припадниците на Територијалната одбрана од Крива Паланка поделени во три единици ги презедоа караулите „Рамна нива“, Деве Баир и „Коприва“ од некогашната ЈНА. Тогаш за првпат во караулата „Рамна нива“ се развиори македонското знаме кое…

Одбележување на 8-ми Март во Здружената Оперативна Команда и потчинетите команди и единици

По повод 8ми Март – Денот на жената во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и потчинетите команди и единици традиционално се одбележа празникот посветен на афирмација на женските права и положбата на жената во општеството. Во ЗОК беше организиран прием на женскиот персонал во Куманово ЗОК од страна на командантот на ЗОК, генерал мајор Зоран Милески.…

Обука со припадници на АРМ од родот врски со поддршка на НАТО мобилен тренинг тим

Припадници на АРМ од родот врски од командите и единиците на АРМ, Секторот К-4 од Министерството за одбрана, како и претставници од НАТО партнерски армии, со поддршка на НАТО мобилен тренинг тим во период од 05 до 08.03.2018 година реализираа заедничка обука за комуникациско информациски системи (КИС). На оваа обука која се реализираше во Домот…