Примопредавање на должност Командант на Здружената оперативна команда

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со предавањето на военото знаме на командата помеѓу генерал мајор Зоран Милески и бригаден генерал Павле Арсоски и официјално се изврши примопредавање на должноста, командант на здружената оперативна команда (ЗОК). Согласно Указите на Претседателот на Република Македонија, бригадниот генерал Павле Арсоски, кој досега ја извршуваше должноста заменик на командант…

Одбележување на Денот на 4. механизиран пешадиски баталјон

Денес во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево со воена свеченост припадниците од 4.механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), го одбележаа 21-ви мај, Денот на единицата. Во текот на свеченоста со пригодни говори и честитање на празникот се обратија командантот на 4.мпб, потполковник Боро Латкоски и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Мирче Ѓоргоски. Во своите…

Делегација на КФОР во посета на ГШ на АРМ

Делегација на меѓународните мировни сили во Косово-КФОР, предводена од командантот на мисијата, генерал-мајор Салваторе Куочи, денес престојуваше во официјална посета на MO и ГШ на АРМ. Генералот Куочи за време на престојот во ГШ на АРМ, оствари одвоени средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и со началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија…

Свечено одбележан Денот на бригадата за логистичка поддршка

Бригадата за логистичка поддршка како највисока единица од доменот на логистиката во АРМ, чија основна мисија е планирање, организирање, координирање и извршување на логистичка поддршка на командите и единиците на АРМ, со воена свеченост го одбележа Денот на единицата. По историскиот осврт за Денот на единицата, командантот на бригадата, полковник Цветко Јаневски истакна дека припадниците…

Oбука во теренски услови со Декларираната чета од баталјонот на Воена Полиција

Во периодот од 14 до 18.05.2018 година на АП Криволак декларираната чета од составот на баталјонот на Воена Полиција реализира обука во теренски услови и програмски гаѓања. За време на теренската обука се реализирани командирски гаѓања со одделенија (КГО) од декларираната чета и гаѓања со вежбовен рачен ракетен фрлач (ВРРФ 64 мм). Цел на гаѓањата…

Завршување на вежбата помеѓу македонските и бугарските сили за специјални операции ЈСЕТ 2018

На ден 18.05.2018 година на македонско – бугарската државна граница, во близина на с. Логодаж, Благоевград, се одржа ден за високи гости на вежбата помеѓу македонските и бугарските сили за специјални операции, ЈСЕТ 2018. Денот за високи гости претставуваше завршница на двонеделната вежба која придонесе за успешно унапредување на синхронизацијата и координацијата на способностите за…

Примопредавање на должност Заменик на началникот на генералштабот на АРМ

Во генералштабот на АРМ во присуство на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски и началниците на секции и канцеларии во ГШ на АРМ се изврши примопредавање на должноста Заменик на НГШ на АРМ. Согласно Указот на Претседателот на Република Македонија, од генерал-мајор Мухамет Рацај, должноста Заменик на НГШ на АРМ ја прими генерал-мајор Азим Нуредин,…

Свечено примопредавање на должност Началник на штаб во Здружената оперативна команда

Денес, 17.05.2018 година во Здружената оперативна команда (ЗОК), се реализира примопредавање на должноста началник на штаб во ЗОК помеѓу бригаден генерал Азим Нуредин кој досега ја извршуваше должноста и новопоставениот на оваа должност бригаден генерал Орце Јордев. На свеченоста пред дел од клучниот персонал на ЗОК со пригодни говори се обратија: бригаден генерал Азим Нуредин…

Примопредавање на должност командант на полкот за Специјални операции

Со денешната воена свеченост во касарната „Илинден“ во Скопје, се изврши примопредавање на должноста командант на полк за специјални операции (пСО) на АРМ. Должноста командант на пСО од бригадниот генерал Орце Јордев ја прими бригаден генерал Методи Хаџи Јанев кој ја извршува должноста аѓутант на Претседателот на Република Македонија. На свеченоста покрај министерот за одбрана…