Посета на НГШ на АРМ на Вооружените сили и МО на БиХ и Алтеа

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски кој се наоѓа во дводневната официјална посета на Босна и Херцеговина, денес во Сараево оствари официјални средби на највисоко ниво со Началникот на здружениот штаб на вооружените сили (ВС), министерката за одбрана на Б и Х и командантот на мисијата ЕУФОР-Алтеа. Најпрвин по пречекот со високи воени…

Започнаа вежбовните активности на меѓународната воено полициска вежба „Здружена Реакција-17“

На армискиот полигон „Криволак“, во рамките на меѓународната воено полициска вежба „Здружена Реакција-17“, како дел од заедничка соработка и размена на стекнати знаења и вештини во текот на денот беа реализирани неколку активности. Најпрво беа презентирани материјално техничките средства и опремата со која располагаат припадниците од различните армии. По што следуваше решавање на повеќе настани…

Отворање на вежбата „Здружена реакција-17“

Во Центарот за поддршка на обуката „Пепелиште“ и aрмискиот полигон „Криволак“ започна со реализација теренската вежба „Здружена реакција-17“. На отворањето на вежбата, Командантот на Здружената оперативна команда, бригаден генерал Зоран Милески пред учесниците на вежбата истакна: „Во основата на оваа, како што и нејзиното име имплицира, здружена вежба, стои нашата заедничка способност за взаемна и…

Успешно реализиран испит за полагање на прва категорија на СБО

На ден 20.09.2017 година успешно е реализиран испит за полагање на прва категорија на стручна борбена оспособеност (СБО) со пилоти и техничар летач од составот на воздухопловната бригада (вбр). Имено потполковник Драган Павловски полагаше на тема „Процес на обука на пилоти од психолошки аспек“, потполковник Игорчо Стоименовски на тема „Квалитети и особини на инструктор и…

Припадниците на инженерискиот баталјон ја завршија изградбата на дрвениот мост во село Порој

Припадниците на инженерискиот баталјон од првата механизирана пешадиска бригада уште еднаш ги ставија на располагање своите вештини во помош на цивилните структури во реоните каде поплавите во изминатиот месец извршија оштетувања на инфраструктурни објекти, во случајот со целосна изградба на нов дрвен мост во село Порој, општина Тетово. Во соработка со локалната самоуправа и месното…

Посета на Министерот за одбрана на Република Бугарија на полкот за Специјални Операции

Денес 18.09.2017 година во посета на полкот за Специјални Операции беше делегација на Министерството за одбрана на Република Бугарија и припадници од специјалните сили на Армијата на Бугарија, предводена од Министерот за одбрана Красимир Каракачанов. Делегацијата беше пречекана од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригаден генерал Орце Јордев заедно со потесниот дел…

Посета на Центарот за индивидуална обука од страна на инструктори од НГ на Вермонт, САД

Во период од 31.08-06.09.2017 година, во Центарот за индивидуална обука во Командата за обука и доктрини, реализирана е посета од страна на двајца инструктори од Националната гарда на Вермонт, САД. Цела на посетата е запознавање, размена на искуства и надградување на научените лекции за развој на обуката за подофицери. За време на реализација на заедничката…

Одбележување на Денот на 2.механизиран пешадиски баталјон

Во касарната „Јане Сандански“ Штип, со воена свеченост припадниците од 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), го одбележаа Денот на единицата „17 Септември“, денот кога е формирана 14-та Младинско македонска народноослободителна ударна бригада (ММНОУ) во 1944 година во селото Митрашинци во близината на Берово. На свеченоста присуствуваа командантот…

Посета на дел од единиците на АРМ од страна на претставници на Националната Гарда на Вермонт, САД

Во рамките на неколкудневната официјална посета на Република Македонија и Армијата на Република Македонија од страна на високата воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД, Вермонт, се остварија обиколки и посети на дел од единиците на АРМ. Посетите на воени бази, школски центри и различните форми на обука се едни од…