Посета на баталјонот за почести од страна на Асоцијацијата на одбранбени аташеи

Во посета на баталјонот за почести во касарната „Илинден“ во Скопје, денес во работна посета престојуваа резидентните и нерезидентните одбранбени аташеи акредитирани во Република Северна Македонија. Посетата на баталјонот за почести претставува дел од редовните активности врз основа на Програмата за соработка на Министерството за одбрана со Асоцијацијата на одбранбени аташеи. Во текот на посетата…

Стационарно логорување на припадниците од артилериски баталјон

Во период од 23 до 27.09.2019 година на АП ,,Криволак“, припадниците на артилерискиот баталјон (артб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада, реализираа стационарно логорување и артилериски боеви гаѓања (АБГ). За време на логорувањето на АП ,,Криволак“ можеше да се види одлична извежбаност и подготвеност на единицата на теренот, демонстрирана со успешна реализација на АБГ…

Експертски разговори од областа на воено воздухопловство и противвоздушна одбрана

Во деновите 24 и 25.09.2019 година, во командата на воздухопловната бригада во Петровец, се реализираа експертски разговори од областа на военото воздухопловство и противвоздушната одбрана помеѓу експертски тимови на Република Северна Македонија и Република Бугарија. Разговорите ги водеа командантот на воздухопловна бригада полковник Роберт Малезански и полковник Димитар Павлов, офицер за обука во авио базата…

Средба со претставници од Армијата на Република Италија во инженериски баталјон

На ден 25.09.2019 година во касарната „Илинден“, во гарнизонот Скопје претставници од инженерискиот баталјон (инжб) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада реализираа средба со високи претставници на Армијата на Република Италија. Посетата имаше за цел реализација на експертски разговори и размена на искуства со тимовите од инжб за пронаоѓање и уништување на неексплодирани убојни…

Учество на генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски на дваесет и третата конференцијата на НГШ на армиите од САД-Јадранската повелба

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес учествуваше на дваесет и третата конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите од земјите членки на САД-Јадранската повелба (А-5), која се одржува во Драч, Република Албанија. Учесниците на конференцијата дискутираа на темата: ,,Зајакнување на интероперабилноста и подготвеноста на НАТО за соочување со заеднички безбедносни закани…

Асоцијацијата на одбранбени аташеи во посета на 1.мпбр

Резидентните и нерезидентни аташеи акредитирани во Република Северна Македонија, денес беа во посета на единиците на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) лоцирани во касарната „Чеде Филипоски-Даме“ во Кичево. Истите беа пречекани од командантот на 1.мпбр, полковник Бесник Емини и командантот на гарнизонот Кичево, потполковник Горан Трајаноски. За време на посетата, преку кратки презентации, одбранбените аташеи беа…

Кондиционен марш со подготвителни гаѓања со командата и штабот на 1.мпбр

Согласно месечниот план за работа и годишниот календар за обука на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) на ден 24.09.2019 година, припадниците од командата и штабот, во рамките на активностите и задачите за одржување на психофизичката подготвеност и воено стручна оспособеност, реализираа кондиционен марш од 10 километри, командантско извидување во поширокиот реон на Чојлија и подготвителни гаѓања…

Заедничка обука на баталјонот за почести со вооружените сили на Република Хрватска

Во периодот од 11 до 19.09.2019 година се реализираше билатерална соработка со вооружените сили на Република Хрватска. Билатералната соработка беше во формат на заедничка обука на баталјонот за почести на Армијата со почесно-заштитниот баталјон на ВС на Р. Хрватска. Обуката се реализираше на тема: „Заедничка обука и изведба на Егзерцир“ при што беа покажани и…

Прeбазирање на воздухопловната бригада

Во период од 16-20.09.2019 година, од касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец се изврши пребазирање на дел од воздухопловната бригада (вбр) на армискиот полигон во Криволак по воздушен пат со два хеликоптери Ми-8/17, еден хеликоптер Ми-24, а останатиот технички персонал со моторни возила. По сместувањето на единиците и преземените неопходни подготовки за летачката обука, се…