Одбележан денот на Резервните сили во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одбележа 11 Март, Денот на резервни сили. На 11 март 1992 година припадниците на Територијалната одбрана од Крива Паланка поделени во три единици ги презедоа караулите „Рамна нива“, Деве Баир и „Коприва“ од некогашната ЈНА. Тогаш за првпат во караулата „Рамна нива“ се развиори македонското знаме кое…

Одбележување на 8-ми Март во Здружената Оперативна Команда и потчинетите команди и единици

По повод 8ми Март – Денот на жената во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и потчинетите команди и единици традиционално се одбележа празникот посветен на афирмација на женските права и положбата на жената во општеството. Во ЗОК беше организиран прием на женскиот персонал во Куманово ЗОК од страна на командантот на ЗОК, генерал мајор Зоран Милески.…

Обука со припадници на АРМ од родот врски со поддршка на НАТО мобилен тренинг тим

Припадници на АРМ од родот врски од командите и единиците на АРМ, Секторот К-4 од Министерството за одбрана, како и претставници од НАТО партнерски армии, со поддршка на НАТО мобилен тренинг тим во период од 05 до 08.03.2018 година реализираа заедничка обука за комуникациско информациски системи (КИС). На оваа обука која се реализираше во Домот…

Успешно завршена обуката во зимски услови

Во текот на месец Февруари па се до денес 07.03.2018 година на падините на Плачковица и Маврово припадниците на полкот за Специјални Операции ја реализираа обуката во зимски услови. Цел на обуката беше да се одржи борбената готовност и спремност на единицата за извршување на задачи во секакви временски и метео услови, да бидат стручно,…

Компјутерска симулациона вежба со штабот и командирите на чети од 3/1.мпбр

Денес, во Центарот за симулации во Командата за Обука и Доктрини (КОД) во Велес, 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), ја заврши тридневната компјутерска симулациона вежба „Механизиран пешадиски баталјон во одбрана“. Покрај припадниците на 3.мпб во вежбата учествуваше и персонал од Центарот за симулации, главно оператори на системот за симулации.…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок – 14“

Во период од 26.02. до 02.03 2018 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата  „Македонски Блесок – 14“. Планирањето на вежбата се реализираше врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003. За време…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок – 14 “

Во период од 26.2. до 2.3.2018 година, во Центарот за обука (ЦО) Пепелиште се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата  „Македонски Блесок – 14“. Планирањето на вежбата се реализираше врз основа на Планот за оценување на декларираните единици по Концептот за оперативни способности и Директивата за планирање на вежби Bi-SCD 75-003. За време на…