Крводарителна акција во гарнизонот Петровец по повод „2 Aприл-Денот на 1.мпбр“

На ден 26.03.2018 година во време од 09.00-15.00 часот, во рамките на одбележувањето на „2 Април – Денот на 1.механизирана пешадиска бригада, во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец, се реализираше крводарителна акција. Во крводарителната акција, во организација на Институтот за трансфузиона медицина – Скопје во соработка со Црвениот Крст на Република Македонија, учество зедоа вкупно…

Обука за предни набљудувачи

Со дел од персоналот од потчинетите единици на 1.мпбр, во касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп, во деновите од 19 до 22 март 2018 година, се реализираше обука за предни набљудувачи. Учесници на обуката беа старешини и војници од артилерискиот баталјон и артилериските единици од составот на пешадиските баталјони на 1.мпбр, како и претставници од Полкот…

Прва годишна конференција за обука на АРМ

Врз основа на годишниот календар за обука, во ГШ на АРМ се одржа првата годишна конференција за обука и вежби на АРМ. На отворањето на конференцијата началникот на секцијата за обука и вежби Ј-7 во ГШ на АРМ го истакна значењето на правилно планирање на годишните активности за обука и вежби, на која потчинетите команди…

Одбележување на 21 март, Денот на пролетта и екологијата во Здружено оперативната команда

На ден 21.03.2018 година во гарнизоните: Куманово, Петровец, Скопје, Штип, Тетово, Кичево и Прилеп припадниците од Здружената Оперативна Команда (ЗОК) и првопотчинетите команди и единици традиционално го одбележаа „21 март – Денот на пролетта“. Во еколошките активности се засадија повеќе стотина садници од бор и други видови на цвеќиња на повеќе локации во касарните. Кампањата,…

Летна алпинистика и јазење

Припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на Полкот за специјални операции во периодот од 12.03 до 19.03.2018 година во реонот на Демир Капија реализираа обука од летна алпинистика и јазење. За време на обуката припадниците на единицата се фокусираа на извршување на дадената мисија на тешко пристапен планински терен како и тактиките и техниките за…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Предизвик 2018“

Во период од 13-ти до 15-ти март 2018 година, во касарната „НХ Страшо Пинџур“ се реализираше Иницијалната планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Предизвик 2018“, со што е означен продолжетокот на билатералната соработка со вооружените сили на Република Словенија. Иницијалната планирачка конференција се реализираше со цел усогласување на техники тактики и процедури за ракетни системи со…

Прием на делегација од Вооружените сили на Република Турција од заменикот на НГШ на АРМ

По повод одбележувањето на дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола, во тридневна официјална посета на Република Македонија престојува делегација на Вооружените сили (ВС) на Република Турција. Во текот на вчерашниот ден во ГШ на АРМ, делегацијата беше примена од заменикот на НГШ на АРМ, генерал-мајор Мухамет Рацај, по што се одржа…

Свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок

Во касарната „Алексо Демниевски-Бауман” во Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на триесет и четвртата генерација војници на доброволно служење воен рок. На свеченоста присуствуваа претставници од командите и единиците на АРМ, претставници од Министерството за одбрана, претставници од локалната самоуправа, роднини на војниците и други гости. Во своето обраќање кон војниците,…