Во ГШ на АРМ доделени награди и признанија на припадници на АРМ

За успешната организација и реализација на 21-та Конференција на Началниците на генералштабовите на САД – Јадранската повелба, од страна на Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски на персоналот кој беше ангажиран доделени се златна, сребрена и бронзена значка на АРМ, наградно отсуство и пофалници. По тој повод денес во ГШ на АРМ, заменикот…

Обраќање на НГШ на АРМ во Конгресот на САД

Претставници на Конгресот на САД имаа можност, за прв пат од страна на еден Началник на Генералштаб на Армијата на Република Македонија, да слушнат за напорите кои Република Македонија ги прави во полето на одбраната за полноправно членство во Евроатланските структури, безбедносните предизвици во регионот како и важноста на поддршката во ова поле која ја…

Се одржа јубилејното „10-то Армиско првенство во крос-кантри трчање“

Во организација на Генералштабот, традиционално и оваа година по 10-ти пат се одржа армиско првенство во крос-кантри трчање. Кросот се реализира на патеката на стрелиштетото „Стенковец“ во должина од 6 километри во машка и 3 километри во женска конкуренција. Полковникот Рахиќ пред почетокот на натпреварувањето на учесниците им посака успех и победа за најдобрите, потенцирајќи…

Делегацијата на АРМ предводена од НГШ на АРМ оствари посета на фондацијата „Херитиџ“

Делегацијата на АРМ предводена од НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски во рамки на работната посета на Соединетите Американски Држави во текот на вчерашниот ден оствари посета на фондацијата „Херитиџ“. Притоа делегацијата придружувана од Одбранбеното аташе на САД за Р. Македонија, полковник Тимоти Бјукен, оствари средба со господинот Лук Кофи, директор на центарот во фондацијата…

Примопредавање на должноста помеѓу штабните старешини во Командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСАГГ)

Со примопредавање на државното знаме на воената церемонија, која се одржа во Командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСАГГ) во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан се изврши и официјално смена помеѓу шестата и седмата ротација на штабните старешини распоредени во истата. Во рамките на свеченоста се обратија најстарите национални претставници на двете…

Посета на генералот Величковски на одделот за мировни операции на Организацијата на Обединети Нации

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски на почетокот на посетата на Соединетите Американски Држави во текот на вчерашниот ден оствари работна посета на одделот за мировни операции на Организацијата на Обединети Нации (ООН) и постојаната мисија Република Македонија во ООН. За време на престојот во Њујорк делегацијата на АРМ најпрвин имала средба со…

Посета на Претседателот Иванов на единиците на АРМ во касарната „Алексо Демниевски – Бауман“ во Велес и отворање на Центарот за симулации

Како дел од планираните посети на единиците на АРМ со цел непосредно согледување на состојбите во АРМ, во текот на денешниот ден Претседателот на Република Македонија и Врховен командант на вооружените сили Ѓорге Иванов, во придружба на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, остварија посета на Командата за обука и доктрини (КОД) стационирана во касарната…

Началникот на ГШ на АРМ оствари средба со новиот одбранбен аташе на Обединетото Кралство

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новиот одбранбен аташе (ОА) на Обединетото Кралство акредитиран во Република Македонија, потполковник Ендрју Лејтон. На денешната средба во ГШ присуствуваа и амбасадорот на Обединетото Кралство во Република Македонија, Чарлс Герет и досегашниот ОА, потполковник Ричард Пери. На денешната средба, генералот Величковски на потполковник Ендрју…

Испраќање на штабните офицери и единицата за заштита на силите на главната команда кои заминуваат на мисијата „Одлучна поддршка“

Командантот на Здружената оперативна команда, бригаден генерал Зоран Милески оствари средба со штабните офицери на АРМ кои заминуваат во командата за обука советување и асистенција на главниот град (КОСА ГГ) во мисијата „Одлучна поддршка“. За време на средбата, генералот Милески им порача дека од нив се очекува достојно и професионално извршување на задачите со што…