Традиционална пред новогодишна средба на НГШ на АРМ со пензионирани генерали на Армијата на Република Македонија

Во Генералштабот на АРМ, традиционално, на самиот завршеток на тековната година се реализира средба на началникот на генералштабот на АРМ, со поранешните началници на ГШ на АРМ и пензионирани генерали во Армијата на Република Македонија. На средбата, од страна на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски, ЗНГШ на АРМ генерал мајор Мухамет Рацај и директорот…

Главните подофицери во командите и единиците на Армијата на Република Македонија на годишен состанок во ГШ на АРМ

На денешниот годишен состанок во ГШ на АРМ пред началникот на Генералштабот на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски главните подофицери во командите и единиците на Армијата на Република Македонија, брифираа за реализираните и претстојни активности на подофицерскиот кор на АРМ. Генералот Величковски на средбата уште еднаш ја искажа континуираната поддршка за развој ова тело, притоа…

Годишно информирање за припадниците од гарнизоните Куманово, Кичево и Тетово

Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески согласно годишниот план за работа во деновите 25 и 26.12.2017 година изврши завршно годишно информирање на припадниците од првопотчинетите единици на ЗОК распоредени во гарнизоните Кичево, Тетово и на припадниците на ЗОК во Куманово. Командантот во текот на информирањето, детално се осврна на состојбата во…

Со традиционалната поделба на новогодишни пакетчиња во касарната „Страшо Пинџур“, симболично одбележана завршната активност во јубилејната 25-та година од формирањето на АРМ

Над 550 деца на припадници на Армијата на Република Македонија од воздухопловната бригада (вбр) и од останатите команди и единици на АРМ и МО, меѓу кои и децата на загинатите и починати припадници на вбр, но и на роднини и пријатели на вработените, денес имаа незаборавна можност да добијат новогодишни пакетчиња од армискиот „Летачки Дедо…

Од активностите на седмата ротација на штабните старешини во КОСА-ГГ

Контингентот на АРМ од седмата ротација во мисијата „Одлучна поддршка“ во командата за обука, советување и асистенција-главен град (КОСА-ГГ)“ по приемот на должноста ги отпочна своите активности согласно доделените задачи. Како една од првите активности по минатонеделниот прием на должноста, претставници на македонскиот контингент беа во состав на делегација предводена од командантот на КОСА-ГГ, бригаден…

Воено-медицинскиот центар го одбележа 21-ви декември, Денот на единицата

Воено-медицинскиот центар (ВМЦ) од составот на Бригадата за логистичка поддршка со воена свеченост која е во рамки на активностите за 25 години од формирањето на Армијата на Република Македонија, го одбележа 21-ви декември, Денот на единицата. Командантот на брЛП, полковник Цветко Јаневски, честититајќи го денот на единицата, истакна дека да се има единица во составот…

Началникот на ГШ на АРМ оствари средба со новиот одбранбен аташе на Република Бугарија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски оствари средба со новоназначениот одбранбен аташе на Република Бугарија акредитиран во Република Македонија, потполковник Пламен Николов. Генералот Величковски, во оваа прилика упати честитки до потполковникот Николов за назначувањето на новата должност. Во рамки на денешната средба се разговараше за можностите за интензивирање на соработката помеѓу двете земји…

Годишно информирање на припадниците од првопотчинетите единици на ЗОК

Командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Зоран Милески согласно годишниот план за работа, во текот на неделава изврши годишно информирање на припадниците од првопотчинетите единици на ЗОК, распоредени во гарнизоните Куманово, Петровец и Штип. Командантот во текот на информирањето, детално се осврна на состојбата во првопотчинетите единици во текот на 2017 година. Посебен…

Учество на Началникот на ГШ на АРМ на НАТО конференцијата на Началници на трансформација

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски изминатите два дена учествува на НАТО конференцијата на Началници на трансформација, која се одржува во седиштето на Врховната команда на НАТО сојузничките сили за трансформација во Норфолк – Вирџинија, Соединетите Американски Држави. Конференцијата која се одржува под мотото: „Подготви се за утрешнината, сподели ја иднината“ е отворена…