Експертски разговори од областа на цивилно-воената соработка

На 27 јуни 2017 година, во ГШ на АРМ се одржаа „Експертски разговори за цивилно-воена соработка и цивилно-воените влијанија во услови на мигрантска криза“ од Планот за билатерална соработка со Република Италија кои ги водеше началникот на Секцијата за цивилно-воена соработка од ГШ на АРМ, полковник Ванчо Шонтевски. На средбата од двете страни беа презентирани…

Примопредавање на должност командант на 1.механизиран пешадиски баталјон

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одржа свеченост по повод примопредавањето на должноста командант на Прв механизиран пешадиски баталјон (1.мпб) од составот на Прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) кој воедно е командант на касарна. Должноста командант на 1.мпб од потполковник Лулзим Нуредини ја прими потполковник Ердоан Хасан кој досега извршуваше должност началник на секција…

Командантско извидување на Здружената оперативна команда на просторот на југо-западна Македонија

Согласно годишниот план за работа, командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК) бригаден генерал Зоран Милески, со клучниот персонал од командата реализираше дводневно командантско извидување во зоната на одговорност која го опфаќа југо-западниот дел од просторот на Република Македонија. Целта на оваа активност е извидување на воено-географските карактеристики на просторот на југо-западниот дел од Република Македонија,…

Прием на должност командир на четата за Атомска биолошка и хемиска одбрана

Во касарната „Чојлија“ во Петровец се одржа воена свеченост по повод приемот на должност командир на Атомска биолошка и хемиска одбрана (чАБХО). Пред стројот на четата, во присуство на дел од штабот на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и командантот на бригадата бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, за командир на чАБХО е поставена поручник Оливера Томовска.…

Реализација на курс за командири на водови со питомците од 4-та година на ВА „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје

Инженерискиот баталјон (инжб) на ден 20.06. и 21.06.2017 година на полигонот „Стенковец“, во склоп на курсот за командири на водови, организира и реализира вежби со боеви минско-експлозивни средства (МЕС). Првата вежба се одржа на ден 20.06.2017 година по следното: Вежба 1: „Изработка и палење на бавногорлива запалка“ и Вежба 2; „Палење на експлозивно полнење со…

Доделување на дипломи на старешини на АРМ за завршени курсеви по турски јазик

Во Генералштабот на Армијата на Република Македонија, од страна на НГШ на генерал потполковник Методија Величковски се реализира прием и церемонија за доделување на сертификати на припадници на АРМ кои во текот на тековната 2017 година завршија јазичен курс по турски јазик. На денешната церемонија присуствуваа заменик на Амбасадорот на Република Турција во Република Македонија…

Протоколарна средба на НГШ на АРМ со одбранбено аташе на САД

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски оствари протоколарна проштална средба со одбранбеното аташе на САД во Република Македонија, полковник Томас Батлер. Генералот Величковски искажа благодарност на полковникот Батлер за досегашната успешна соработка, при што беше нагласено значењето на стратешкото партнерство во повеќе меѓуармиски полиња помеѓу АРМ и Вооружените сили (ВС) на САД во…

Средба на НГШ на АРМ со новоназначеното одбранбено аташе на Република Словачка

Началникот на ГШ на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски денес оствари средба со потполковник Ладислав Регенда, одбранбено аташе на Република Словачка за Република Македонија. На средбата, генералот Величковски ја истакна досегашната успешна соработка со Вооружените сили на Република Словачка, со уверување дека истата ќе продолжи преку имплементација на досегашните форми и видовите на соработка со разгледување…

Посета на обуката во базирање и исхрана во природа

Денес 19.06.2017 година на падините на планината Ниџе во посета на обуката во базирање и исхрана во природа беше Асоцијацијата на одбранбени аташеи во Република Македонија. Пред присутните аташеи припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на Полкот за специјални операции го презентираа начинот на изработка на импровизирани печки и огништа, прва помош при труење со…