Посета на Командантот на 15. инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа на инженерискиот баталјон

Командантот на 15. инженериски баталјон на Армијата на САД, стациониран во Европа (USAREUR), потполковник Џон Мекнамара, во придружба на главниот наредник и претставник од Канцеларијата за одбранбена соработка на САД, во Република Македонија престојува во дводневна работна посета на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на првата механизирана пешадиска бригада. Пред присутните се презентираше организациско-формациската структура…

Прва припадничка на АРМ, поставена за командир на механизирана пешадиска чета

Во првата механизирана пешадиска бригада за првпат должноста командир на една механизирана пешадиска чета ќе ја извршува припадник на Армијата на Република Македонија, од женскиот пол. Со денешниот прием на должност командир на првата чета во првиот механизиран пешадиски баталјон (1/1.мпб), поручник Александра Бошковска стана прва припадничка, во 26 годишното постоење на АРМ, која ќе…

Армиските специјалци учествуваа на меѓународната вежба „Combined Resolve X“

Во периодот од 29.4 до 9.5.2018 година на полигоните на Графенвер и Хохенфелс во Р. Германија припадниците на баталјонот за Специјални Намени учествуваа на меѓународната вежба „Combined Resolve X“. Непосредните подготовки за реализацијата на вежбата започнаа на стрелиштата во Графенвер каде припадниците на баталјонот заедно со нивните колеги од специјалните единици на Соединетите Американски Држави…

Припадниците на АРМ го завршија учеството на меѓународната вежба „ЕФЕС-18“

Со вчерашните активности на денот за истакнати гости, на кој присуствуваше и заменик на началникот на ГШ на АРМ, генерал мајор Мухамет Рацај заврши учеството на припадниците на АРМ во состав од еден вод од првиот механизиран пешадиски баталјон од првата механизирана пешадиска бригада, на меѓународната вежба „ЕФЕС-18“ кој се изведуваше во реонот на Измир,…

Артилериско боево гаѓање со повеќецевен фрлач на ракети 128 мм

На 10 мај 2018 година на армискиот полигон „Криволак“, припадниците на артилерискиот баталјон реализираа артилериско боево гаѓање со повеќецевен фрлач на ракети 128 мм (ПЦФР 128 мм). Целта на изведувањето на боевото гаѓање е војниците и единиците да ја научат техниката за изведување на гаѓање и правилна примена на одредбите на Артилериското правило за гаѓање…

Припадници на баталјонот за специјални намени на билатерална вежба во Република Бугарија

Припадници од полкот за специјални операции на Армијата на Република Македонија со припадниците на 68-та бригада за специјални операции на бугарската армија ги отпочнаа вежбовните активности на билатералната вежба JCЕТ (Joint Combined Exercise Training) Пловдив. Вежбата која официјално започна на ден 07.05.2018 година, е дел од билатералната соработка помеѓу единиците за специјални операции на двете…

Главна планирачка конференција за вежбата „Македонски Блесок-14“

Во период од 7 до 11.05.2018 година, во центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“, се одржа Главната планирачка конференција (ГПК) за вежбата „Македонски Блесок-14“, како дел од планирачкиот процес за претстојната вежба која ќе се реализира на средина на месец октомври на АП „Криволак“ и во центарот за обука „Пепелиште“. По воведниот и поздравниот збор од…

Регионална работилница за логистичката вежба „LOGDEV-19“

Армијата на Република Македонија во период од 8 до 11 мај, во Домот на АРМ во Скопје беше домаќин на работилница за претстојната логистичка вежба „LOGDEV-19“ (Logistics Development), која ќе се одржи следната година во Грузија. На работилницата на која покрај претставниците на АРМ учествуваа и претставници од Република Албанија и Црна Гора со поддршка…

Делегација од бугарската армија во посета на Армијата на Република Македонија

Воена делегација од Република Бугарија, предводена од командантот на 68. бригада за Специјални Операции (брСО), бригаден генерал Јавор Матеев престојува во возвратна работна посета на полкот за Специјални Операции (пСО) на Армијата на Република Македонија. Во рамки на посетата, денес во ГШ на АРМ, началникот на генералштабот на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски го прими командантот…