НГШ на АРМ со делегација на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора во обиколка на Армискиот полигон „Криволак“

Началникот на генералштабот на АРМ, генерал мајор Васко Ѓурчиновски и заменик министерот за одбрана, Беким Максути, ја придружуваа делегацијата на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора предводена од министерот за одбрана на Црна Гора, Предраг Бошковиќ и началникот на Војската на Црна Гора, бригаден генерал Драгутин Дакиќ, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ каде…

Министерката за одбрана во посета на касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска-Јанковска, придружувана од командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски и заменик командантот на 1.мпбр, полковник Марјан Симоновски ја посети касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп. Од страна на командантот на касарната, потполковник Ивица Цветковски, министерката Шекеринска преку видео презентација беше запознаена со историјата, мисијата, организациско формациската структура и главната…

Извршени примопредавања на должност командант на баталјон

Во полкот за специјални операции со церемонијално предавање на военото знаме на Ренџерскиот баталјон и пригодна воена свеченост, на ден 24.08.2018 година беше извршено примопредавање на должност командант на ренџерски баталјон. Командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев за време на примопредавањето на должност пред присутните припадници на ренџерскиот баталјон напомена…

Обиколка на командата за обука и доктрини од страна на Министерката за одбрана и началникот на генералштабот на АРМ

Согласно планот на началникот на ГШ на АРМ за обиколка на гарнизоните на АРМ, во текот на денешниот ден, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски заедно со Министерката за одбрана Радмила Шекеринска извршија обиколка на единиците стационирани во касарната „Алексо Дамниевски-Бауман“ во Велес. Во рамките на посетата на касарната по краткиот брифинг за состојбата во единиците од страна…

Прием на штабните старешини кои заминуваат во мировната операција „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира прием на припадниците на АРМ кои ќе бидат во состав на штабен персонал во командата за обука и советување-Север, во Авганистан. Од страна на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски се потенцираше дека од овој состав се очекува успешно претставување и беспрекорно извршување на задачите, кое АРМ го…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“

Во текот на 29 и 30 август во Здружената Оперативна Команда (ЗОК), 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Командата на Резервни сили престојува четиричлен инспекциски тим во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим е составен од припадници на Вооружените Сили…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во Командата за обука и доктрини

Во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим составен од двајца инспектори од ВС на Големото Војводство Луксембург и по еден инспектор од ВС на Република Италија и Црна Гора. За време на реализација на активностите во КОД, инспекторскиот…

Соработка со цивилните структури

Здружената оперативна команда (ЗОК) има развиено и одржува редовна цивилно воена соработка со претставниците на структурите на локалната власт и со цивилните структури во зоната на одговорноста. На барање на Општина Кратово за поддршка на манифестацијата „Ден на рударите – Успение на Голема Богородица“ на ден 29.08.2018 година со тактичко-технички збор и подготовка на оброк…

Одбележување на 27-ми август „Денот на 3.механизиран пешадиски баталјон“

Денес во касарната „Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово со воена свеченост, припадниците на 3.механизиран пешадиски баталјон (3.мпб) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа, заменик командантот на 1.механизира пешадиска бригада, команданти на потчинети единици, поранешни команданти и пензионирани припадници на единицата, претставници од локалната самоуправа, владини и невладини организации, сојузи, здруженија, верски заедници, претставници на…