Посета на Воениот медицински центар од страна на началникот на штаб на поморската ВМА „Никола Вапцаров“ – Варна

На ден 01.08.2018 година, во просториите на Воениот Медицински Центар во Скопје (ВМЦ), беше реализирана посета од страна на Началникот на штаб на поморската ВМА „Никола Вапцаров“- Варна полковник Волчо Атанасов, придружуван од страна на военото аташе на Република Бугарија во Република Македонија потполковник Пламен Николов и претставници од Секторот за Меѓународна Соработка при МО…

Заедничка обука на специјални сили на РМ и на САД

Во период од 09-29.08.2018 година во касарната Илинден и на полигоните за обука во РМ специјалните сили на РМ и на САД одржаа заедничка обука. Фокусот на обуката беше ставен на пренесување на искуствата и стекнување на нови знаења од доменот на индивидуалната и колективната обука. Целта беше градење на способностите на специјалните сили за…

Верица Златеска, професионален војник: Униформата не те прави помалку нежна мајка

Кај мене нема „не можам, не сакам“… Со сопругот, кој ја разбира мојата професија, сме одлично усогласени, па и покрај специфичната работа, имаме среќни и задоволни деца, вели Златеска. Таа е нашата прва соговорничка во серијалот „Родителство и кариера“, во кој сакаме да прикажеме како се организираат во одгледувањето деца луѓето со поспецифични професии. Јас…

Показна вежба на единиците лоцирани во касарната „Чојлија“

Денес во командата на тенковскиот баталјон, во касарната „Чојлија“ беше одржан редовниот месечен состанок на Командантот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) со командантите и командирите на потчинетите единица на бригадата. Во рамките на редовниот месечен состанок, по завршеното реферирање на командантите на потчинетите единици пред командантот на 1.мпбр, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски за извршените…

Средба на командантот на ЗОК со градоначалници на општините во североисточниот регион

Во месец јули 2018 година во рамките на соработката помеѓу Армијата на Република Македонија и цивилните структури во зоната на одговорност, командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски реализира средби со градоначалниците на општините во североисточниот регион на Република Македонија и тоа: Куманово, Крива Паланка, Кратово, Старо Нагоричане, Ранковце, Липково, Арачиново и…

Обука во летни услови

Согласно Годишниот план за обука на 1.мпбр и баталјонот на Воена Полиција за 2018 година, во месец јули, во центарот за обука на вода „Радожда“ на бреговите на Охридското езеро, припадниците на оклопно извидувачките водови од потчинетите единици на 1.механизирана пешадиска бригада и водот воена полиција, реализираа обука во летни услови. Целта на обуката беше…

Александра Бошковска, командир на првата чета од Првиот механизиран пешадиски баталјон

Поручник Александра Бошковска неодамна го презеде командувањето со првата чета од Првиот механизиран пешадиски баталјон и со тоа стана првата жена во АРМ која раководи со оваа единица чија мисија е и извршување на борбени задачи. За љубовта кон професијата, за предизвиците, соработката со своите колеги војници Бошковска зборува за МИА.   Неодамна станавте командир…

Посета на шефот на канцеларијата на НАТО на полкот за Специјални Операции

На ден 23.07.2018 во посета на полкот за специјални операции беше шефот на канцеларијата на НАТО при Министерството за одбрана, морнарички капетан Горазд Бартол, со своја делегација. За време на посетата се разговараше за потребите и можностите за соработка на полкот за специјални операции со канцеларијата на НАТО, односно со единиците за специјални операции на…