Примарен курс за лидери во Центарот за индивидуална обука

Во период од 10.04.2018 до 31.05.2018 година во Центарот за индивидуална обука во Командата за обука и доктрини се реализираше Примарен курс за лидери 1-18. Курсот го посетуваа професионални војници, припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Целта на курсот е слушателите да се обучат и оспособат за реализација на должностите во единиците како…

Курс за инструктори во Центарот за индивидуална обука

Во период од 02.05.2018 до 31.05.2018 година во Центарот за индивидуална обука во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализираше Курс за инструктори 1-18. Курсот го посетуваа подофицери, припадници од единиците на Армијата на Република Македонија. Во изминатите дваесетина дена слушателите на курсот преку практична работа имаа можност да се оспособат за непосредно изведување…

Обука во справување од пожари во касарна „Алексо Демниевски Бауман Велес“

Во касарната „Алексо Демниевски Бауман – Велес“ се реализира методско показна вежба на тема „Организација на противпожарна заштита во касарната – гарнизон Велес“. Вежбата се реализираше во соработка и асистенција на Територијалната противпожарната единица од општина Велес, каде припадниците на АРМ имаа можност практично да ги демонстрираат своите способности во локализирање и гасење на пожари…

Курс за медицинска деконтаминација и улогата на медицинските сестри во „Role 2 MTF FAM“

Во периодот од 21 до 23.5.2018 година, во Регионалниот центар за медицинска обука, кој е дел од Воениот медицински центар (ВМЦ), се одржа обука за „Medical Decontamination“ и „Nurse Corps roles in Role 2 MTF FAM“, под покровителство на армијата на САД. На обуката учествуваа дванаесет медицински лица, инструктори од ВМЦ од бригадата за Логистичка…

Учество на НГШ на АРМ на конференција на НГШ на балканските земји (Б-9)

Началникот на генералштабот Армијата на Република Македонија, генерал потполковник Методија Величковски учествува на конференција на началниците на генералштабови (НГШ) на армиите на балканските земји. Дванаесеттата по ред конференција на НГШ на балканските земји се одржува во Белград, Република Србија и на неа учествуваат НГШ на армиите од девет балкански земји членки (Албанија, Босна и Херцеговина,…

Примопредавање на должност Командант на Здружената оперативна команда

Во касарната „Боро Менков“ во Куманово, со предавањето на военото знаме на командата помеѓу генерал мајор Зоран Милески и бригаден генерал Павле Арсоски и официјално се изврши примопредавање на должноста, командант на здружената оперативна команда (ЗОК). Согласно Указите на Претседателот на Република Македонија, бригадниот генерал Павле Арсоски, кој досега ја извршуваше должноста заменик на командант…

Одбележување на Денот на 4. механизиран пешадиски баталјон

Денес во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево со воена свеченост припадниците од 4.механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), го одбележаа 21-ви мај, Денот на единицата. Во текот на свеченоста со пригодни говори и честитање на празникот се обратија командантот на 4.мпб, потполковник Боро Латкоски и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), бригаден генерал Мирче Ѓоргоски. Во своите…

Делегација на КФОР во посета на ГШ на АРМ

Делегација на меѓународните мировни сили во Косово-КФОР, предводена од командантот на мисијата, генерал-мајор Салваторе Куочи, денес престојуваше во официјална посета на MO и ГШ на АРМ. Генералот Куочи за време на престојот во ГШ на АРМ, оствари одвоени средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и со началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија…

Свечено одбележан Денот на бригадата за логистичка поддршка

Бригадата за логистичка поддршка како највисока единица од доменот на логистиката во АРМ, чија основна мисија е планирање, организирање, координирање и извршување на логистичка поддршка на командите и единиците на АРМ, со воена свеченост го одбележа Денот на единицата. По историскиот осврт за Денот на единицата, командантот на бригадата, полковник Цветко Јаневски истакна дека припадниците…