Прием кај НГШ на АРМ на новоназначеното одбранбено аташе на Република Словенија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски во присуство на амбасадорот на Република Словенија, Н.Е Милан Јазбец оствари протоколарна средба со новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на Република Словенија за Република Македонија, полковник Душан Тош и досегашното аташе полковник Дамјана Јурковиќ. За време на средбата, генералот Ѓурчиновски му ја честита новата должност на полковник Тош,…

Посета на вбр од заменик командантот на 158-та вбр на Армијата на САД и военовоздухопловното аташе на САД

Во касарната во Петровец, Командантот на воздухопловна бригада (вбр) полковник Роберт Малезански ги прими во работна посета заменик командантот 158-та воздухопловна бригада на Армијата на САД полковник Ханк Хардер и воено воздухопловното аташе на САД акредитирано во Република Македонија потполковник Ерик Рајс. Воените претставници на Армијата на САД имаа можност преку презентација да се запознаат…

Крводарителна акција на припадниците на баталјонот на Воена полиција

Во пресрет на денот кога се одбележува “Националниот ден на служба и сеќавање“ во организација на Амбасадата на САД во Р. Македонија, а во соработка со Црвениот крст на Р. Македонија и Институтот за трансфузиологија, во просториите на Амбасадата на САД, на ден 18.09.2018 година, се реализираше крводарителна акција. На вакви крводарителни акции, баталјонот на…

Главниот подофицер од Националната гарда на Вермонт во посета на единиците во касарната Чојлија

Тенковскиот баталјон и четата за АБХО од1.мпбр сместени во касарната „Чојлија“, ги посети главниот подофицер на Националната гарда на Вермонт – САД наредник Тоби Квик, придружуван од главните подофицери на АРМ и 1.мпбр. За време на посетата на главниот подофицер на НГ на Вермонт му беше извршена кратка презентација за капацитетите на касарната Чојлија, кратка…

Одбележување на Денот на 2.механизиран пешадиски баталјон

Во касарната „Јане Сандански“ во Штип, со воена свеченост припадниците на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) од состав на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), го одбележаа Денот на единицата „17.Септември“ – денот кога во 1944 година во селото Митрашинци, Беровско е формирана 14-та Македонско младинска народноослободителна ударна бригада (ММНОУбр) – Димитар Влахов. Пред почетокот на…

Посета на Командантот на националната гарда на Вермонт на АРМ

Со денешниот прием кај Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, високата воена делегација на националната гарда (НГ) на сојузната држава на САД, Вермонт, предводена од командантот на НГ на Вермонт, генерал-мајор Стивен Креј ја започна официјалната посета на Република Македонија. За време на приемот генералите Ѓурчиновски и Креј разговараа за одличната воена соработка…

Воднo и четнo боевo гаѓањe на АП „Криволак“

Во период од 10 до 14 септември 2018 година на АП Криволак дел од штабот на 1. механизиран пешадиски баталјон, 2 механизирана пешадиска чета (2.мпч) и минофрлачката батерија 120 мм (мфб 120 мм), реализираа стационарно логорување и реализација на Тактичката вежба со боево гаѓање (ТВБГ) со вод и чета како и артилериско боево гаѓање (АБГ)…

Финална планирачка конференција за вежбата „Македонски блесок 14“

Во период од 10. до 14.09.2018 година, во центарот за обука (ЦО) „Пепелиште“, се одржа финалната планирачка конференција (ФПК) за вежбата „Македонски блесок 14“, како последна од планирачкиот процес за претстојната вежба која ќе се реализира во време од 15 до 20.10.2018 година на АП „Криволак“ и во центарот за обука „Пепелиште“. На почетокот од…