Командантско извидување на источниот дел на Република Македонија

Согласно Годишниот план за обука за 2018 година, старешините од Здружената оперативна команда (ЗОК), во деновите 20 и 21 јуни 2018 година, реализираа заедничка практична форма на обука на извидување на просторот на источна Македонија. Командата и штабот на ЗОК ја предводеше командантот на ЗОК, бригаден генерал Павле Арсоски. Целта на оваа активност беше да…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во Командата за обука и доктрини и полкот за специјални операции

На 21 јуни 2018 година во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим составен од двајца инспектори од ВС на Република Унгарија и по еден инспектор од ВС на Португалија и Австрија. За време на реализација на активностите во…

Вежба на командно место во 1.механизирана пешадиска бригада

Во периодот 19.06.–21.06.2018 година, персоналот од командата и штабот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и командите и штабовите на потчинетите единици, реализира „Вежба на командно место“ надвор од мирновремените команди на единицата. По сценарио изработено од штабот на 1.мпбр, за елементарна непогода од поголеми размери во источниот дел на Република Македонија, штабот на бригадата и…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ во Здружена oперативна команда и потчинетите единици

Во Здружената оперативна команда (ЗОК) и потчинетите команди единици: 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Командата на Резервни сили (КРС), во изминатите два дена престојуваше инспекциски тим во врска со специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим беше претставен од четири претставници од Вооружените Сили…

Учество на НГШ на АРМ на годишната конференција на партнерската програма на Националната Гарда на САД и партнерските армии

Началникот на ГШ на АРМ, генерал потполковник Методија Величковски денес учествува на годишната конференција на партнерската програма на Националната Гарда (НГ) на САД и партнерските армии, која се одржува во Гармиш Партенкирхен, Сојузна Република Германија. Искористување на капацитетите на програмата за партнерство на САД во регионален план, е темата на конференцијата на која учествуваат високи…

Испраќање на припадници на АРМ во мировни мисии „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина и „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Командантот на Здружена оперативна команда (ЗОК), бригаден генерал Павле Арсоски оствари средба со штабните офицери на АРМ кои заминуваат во мировната операција „АЛТЕА“ во Босна и Херцеговина. За време на средбата, генералот Арсоски им порача дека од нив се очекува достојно и професионално извршување на задачите со што би го задржале и унапредиле нивото на…

Потврдена одличната соработка за време на посетата на Началникот на ГШ на АРМ на Националната Гарда на Вермонт

Делегацијата на АРМ предводена од началникот на генералштабот на АРМ генерал-потполковник Методија Величковски во рамки на неколкудневна посета на националната гарда (НГ) на Вермонт, покрај остварената средба со својот домаќин, командантот на НГ на Вермонт генерал-мајор Стивен Креј, реализира посети и средби со командантите на команди и единици од составот на нацоналната гарда. За време…

Летна алпинистика и јазење

Припадниците на Ренџерскиот баталјон од составот на полкот за Специјални Операции во периодот од 05.06 до 12.06.2018 година во реонот на Демир Капија реализираа обука од летна алпинистика и јазење. За време на обуката триесетте припадниците на единицата реализираа теми од основна и напредна летна алпинистика. Цел на оваа обука беше запознавање со опремата, техниките…

Завршеток на компјутерски асистирана вежба во Центарот за симулации

Во насока на достигнување на потполна оперативна готовност, во период од 11.06. до 13.06.2018 година, во Центарот за симулации (ЦС), во Командата за обука и доктрини (КОД), се реализира втората по ред оваа година, компјутерски асистирана вежба (Computer Assisted Exercise – CAX) – „Засилен механизиран пешадиски баталјон во одбрана“ со припадниците од 1.механизиран пешадиски баталјон…