Примопредавање на должност Заменик на началникот на генералштабот на АРМ

Во генералштабот на АРМ во присуство на НГШ на АРМ, генерал-потполковник Методија Величковски и началниците на секции и канцеларии во ГШ на АРМ се изврши примопредавање на должноста Заменик на НГШ на АРМ. Согласно Указот на Претседателот на Република Македонија, од генерал-мајор Мухамет Рацај, должноста Заменик на НГШ на АРМ ја прими генерал-мајор Азим Нуредин,…

Свечено примопредавање на должност Началник на штаб во Здружената оперативна команда

Денес, 17.05.2018 година во Здружената оперативна команда (ЗОК), се реализира примопредавање на должноста началник на штаб во ЗОК помеѓу бригаден генерал Азим Нуредин кој досега ја извршуваше должноста и новопоставениот на оваа должност бригаден генерал Орце Јордев. На свеченоста пред дел од клучниот персонал на ЗОК со пригодни говори се обратија: бригаден генерал Азим Нуредин…

Примопредавање на должност командант на полкот за Специјални операции

Со денешната воена свеченост во касарната „Илинден“ во Скопје, се изврши примопредавање на должноста командант на полк за специјални операции (пСО) на АРМ. Должноста командант на пСО од бригадниот генерал Орце Јордев ја прими бригаден генерал Методи Хаџи Јанев кој ја извршува должноста аѓутант на Претседателот на Република Македонија. На свеченоста покрај министерот за одбрана…

Посета на Командантот на 15. инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа на инженерискиот баталјон

Командантот на 15. инженериски баталјон на Армијата на САД, стациониран во Европа (USAREUR), потполковник Џон Мекнамара, во придружба на главниот наредник и претставник од Канцеларијата за одбранбена соработка на САД, во Република Македонија престојува во дводневна работна посета на инженерискиот баталјон (инжб) од составот на првата механизирана пешадиска бригада. Пред присутните се презентираше организациско-формациската структура…

Прва припадничка на АРМ, поставена за командир на механизирана пешадиска чета

Во првата механизирана пешадиска бригада за првпат должноста командир на една механизирана пешадиска чета ќе ја извршува припадник на Армијата на Република Македонија, од женскиот пол. Со денешниот прием на должност командир на првата чета во првиот механизиран пешадиски баталјон (1/1.мпб), поручник Александра Бошковска стана прва припадничка, во 26 годишното постоење на АРМ, која ќе…

Армиските специјалци учествуваа на меѓународната вежба „Combined Resolve X“

Во периодот од 29.4 до 9.5.2018 година на полигоните на Графенвер и Хохенфелс во Р. Германија припадниците на баталјонот за Специјални Намени учествуваа на меѓународната вежба „Combined Resolve X“. Непосредните подготовки за реализацијата на вежбата започнаа на стрелиштата во Графенвер каде припадниците на баталјонот заедно со нивните колеги од специјалните единици на Соединетите Американски Држави…

Припадниците на АРМ го завршија учеството на меѓународната вежба „ЕФЕС-18“

Со вчерашните активности на денот за истакнати гости, на кој присуствуваше и заменик на началникот на ГШ на АРМ, генерал мајор Мухамет Рацај заврши учеството на припадниците на АРМ во состав од еден вод од првиот механизиран пешадиски баталјон од првата механизирана пешадиска бригада, на меѓународната вежба „ЕФЕС-18“ кој се изведуваше во реонот на Измир,…

Артилериско боево гаѓање со повеќецевен фрлач на ракети 128 мм

На 10 мај 2018 година на армискиот полигон „Криволак“, припадниците на артилерискиот баталјон реализираа артилериско боево гаѓање со повеќецевен фрлач на ракети 128 мм (ПЦФР 128 мм). Целта на изведувањето на боевото гаѓање е војниците и единиците да ја научат техниката за изведување на гаѓање и правилна примена на одредбите на Артилериското правило за гаѓање…

Припадници на баталјонот за специјални намени на билатерална вежба во Република Бугарија

Припадници од полкот за специјални операции на Армијата на Република Македонија со припадниците на 68-та бригада за специјални операции на бугарската армија ги отпочнаа вежбовните активности на билатералната вежба JCЕТ (Joint Combined Exercise Training) Пловдив. Вежбата која официјално започна на ден 07.05.2018 година, е дел од билатералната соработка помеѓу единиците за специјални операции на двете…