НГШ на АРМ во обиколка на бригадата за Логистичка Поддршка и Воениот Медицинскиот Центар

Началникот на Генералштабот на АРМ (НГШ на АРМ), генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, во придружба на ЗНГШ генерал-мајор Азим Нуредин и командантот на ЗОК генерал-мајор Павле Арсоски, реализира информирање на персоналот, бригадата за Логистичка Поддршка и Воениот Медицински Центар, како и од секцијата Ј4/ГШ на АРМ. Обиколката на командите и единиците како планска активност е со цел…

Примопредавање на должноста Заменик на командантот на 1.мпбр

Во командата на прва механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), во присуство на командантот на 1.мпбр, бригадниот генерал Мирче Ѓоргоски, началниците на секциите од штабот на бригадата и командантите на потчинетите единици во 1.мпбр, се изврши примопредавање на должноста заменик на командантот на 1.мпбр. Од досегашниот заменик на командант на 1.мпбр, полковник Марјан Симоновски, должноста ја прими…

Месечно реферирање пред Kомандантот на ЗОК и командантско извидување

Реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда (ЗОК) за статусот на борбената готовност за месец август 2018 година се реализира во касарната „Кузман Јосифовски Питу“ во Тетово на кое командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, за реализацијата на плановите и задачите во изминатиот месец како…

Состанок на началникот на ГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Франција во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Васко Ѓурчиновски оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е Кристијан Тимоние и полковник Фабрис Дуда, нерезидентно одбранбено аташе акредитиран за Република Македонија. На состанокот, генералот Ѓурчиновски и амбасадорот Тимоние разговараа за досегашната билатерална соработка помеѓу АРМ и француските вооружени сили како и за понатамошните заеднички…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Хрватска во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, оствари средба со амбасадорот на Република Хрватска во Република Македонија, Н.Е Даниела Баригиќ, во придружба на одбранбеното аташе полковник Маријана Плеша Чадониќ. Продлабочување на меѓусебната воена соработка со размена на искуствата во полето на военото воздухопловство и противвоздушна одбрана, обука и военото образование, можностите за користење на…

Работен состанок на НГШ на АРМ со канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, оствари работен состанок во канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија со шефот на канцеларијата, морнарички капетан Горазд Бартол и персоналот од канцеларијата, со цел координирање на меѓусебните понатамошни активности. На средбата на која присуствуваa и началникот на одделението за меѓународна соработка и главниот подофицер на…

Посета на началникот на Генералштабот на АРМ на единиците стационирани во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Врз основа на планот за работа на ГШ на АРМ, во касарната „Боро Менков“ во Куманово се изврши информирање на целокупниот персонал од страна на началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски. Посетата е планска активност со цел да се запознае персоналот со актуелните појави и настани и приоритетите на АРМ во тековната година.…

НГШ на АРМ со делегација на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора во обиколка на Армискиот полигон „Криволак“

Началникот на генералштабот на АРМ, генерал мајор Васко Ѓурчиновски и заменик министерот за одбрана, Беким Максути, ја придружуваа делегацијата на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора предводена од министерот за одбрана на Црна Гора, Предраг Бошковиќ и началникот на Војската на Црна Гора, бригаден генерал Драгутин Дакиќ, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ каде…