Учество на Армијата на Република Северна Македонија во активностите со кои се одбележа 2ри Август – Ден на Републиката

По повод националниот празник, Илинден – Ден на Републиката, Армијата на Република Северна Македонија со воени почести и полагање на свежо цвеќе во Скопје, Пелинце и Крушево од страна на високи воени делегации учествуваше во одбележувањето на 117 години од Илинденското востание и 76 години од првото заседание на АСНОМ. Делегацијата предводена од Началникот на…

Реализација на вежбовни активности со хеликоптерите Ми-24 од воздухопловен ВИНГ

Како дел од планираните активности за обука на потчинетите единици од Командата за операции (КО), денес на АП „Криволак“ воздухопловниот ВИНГ (вВИНГ) реализира вежбовни активности со хеликоптер од типот Ми-24 од составот на вВИНГ. Активноста гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) од хеликоптер се состои од гаѓање на земјени цели со митралез од хеликоптер Ми-24 при…

Претседателот и Врховен командант на Армијата, Пендаровски, во посета на баталјонот за воено-медицинска поддршка

Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на вооружените сили, Стево Пендаровски придружуван од Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денеска ги посети припадниците на баталјонот за воено-медицинска поддршка. По прогласување на пандемијата на вирусот COVID-19, персоналот на центарот активно се вклучи во поддршка на вработените во јавните здравствени установи. На барање на министерството…

Обиколка на Началникот на Генералштабот на единиците стационирани во гарнизонот Кичево

Началникот на генералштабот (НГШ) на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, како дел од своите надлежности за обиколки на единиците на Армијата на Република Северна Македонија, пред одбележувањето на Денот на Армијата денес изврши обиколка на касарната Чеде Филиповски Даме во Кичево. За време на обиколката, генералот Ѓурчиновски изрази поддршка и искажа пофални зборови за досегашниот ангажман…

Противпожарна обука со припадниците од 4 пешадиски баталјон

Припадниците на 4 пешадиски баталјон (4.пб) од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр), со придржување на сите мерки и препораки кои се применуваат во справување со пандемијата, ги изведуваат своите редовни задачи со несмален интензитет. Со оглед на летниот период, високите температури и можноста од зачестени пожари, припадниците на 4.пб, во соработка со Противпожарната бригада…

Командантот на командата на специјалните сили на НАТО во посета на Генералштабот

Во работна планирана посета на Армијата на Република Северна Македонија, денес, престојува командантот на командата на специјалните сили на НАТО, генерал-потполковник Ерик Вент. На средбата меѓу началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски и генералот Вент се разговараше за мисијата и задачите на специјалните сили во Армијата, зајакнување и проширување на способностите во рамките…

Главна планирачка конференција за вежбата „Одлучен удар 21“

Во период од 7 до 17.07.2020 година, во Домот на Армијата во Скопје, со придржување на сите мерки и препораки кои се применуваат во справување со вирусот КОВИД-19, преку видео телеконференциска врска се реализира главната планирачка конференција (ГПК) за вежбата „Defender Europe 21“, во чии рамки е и вежбата „Одлучен удар 21“ (ОУ21). На конференцијата…

Претседателот и Врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски во обиколка и увид во инженериските активности за уредување на Армискиот Полигон „Криволак“

Претседателот на Република Северна Македонија и Врховен командант на Армијата, Стево Пендаровски, придружуван од началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски извршија обиколка на АП Криволак и согледување на инженериските активности кои се изведуваат во рамки на проектот за подобрување на патната инфраструктура на полигонот. Од страна на генералот Ѓурчиновски и командантите на командата…

Заменик на началникот на генералштабот, учествуваше на редовниот состанок на замениците на началници на армиите од земјите-членки на процесот „СЕДМ“

Редовниот годишен состанок на замениците на началници на генералштабови на армиите на земјите членки на Иницијативата за соработка на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ) кој оваа година требаше да се одржи во Букурешт, Романија, поради мерките за спречување на ширење на вирусот КОВИД-19 оваа година се одржа преку видео телеконференциска врска. Заменик на…