Свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок

Во касарната „Алексо Демниевски – Бауман во Велес се реализираше воена свеченост по повод давање заклетва на војниците на доброволно служење воен рок од генерацијата „Јуни 2018 година“. Триесет и петтата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок брои 68 војници од кои 15 се припаднички од понежниот пол и истите во наредните три…

Експертски разговори во полкот за Специјални Операции

Во период од 2 до 4 јули во касарната „Илинден“ се реализираа експертски разговори помеѓу единиците за специјални операции на Република Македонија и Република Австрија. Цел на овие разговори беше унапредување на соработката во процесот на обуката, курсевите како и реализирање на комбинирани вежби помеѓу единиците за специјални операции на двете армии. Како производ на…

Шестмесечното реферирање на борбената готовност на единиците во Здружената оперативна команда

На 4 јули 2018 година во објектот Лисец се одржа шестомесечното реферирање за борбената готовност на Здружената оперативна команда (ЗОК) за 2018 година. Реферирањето е редовна планска активност кој е дел од Годишниот план за работа на ЗОК и на потчинетите единици, а се одржува во месец јули. За достигнатиот степен во изградбата на борбената…

Посета на министерката за одбрана на полкот за Специјални Операции

Денес 03.07.2018 година во касарната „Илинден“ во посета на полкот за Специјални Операции беше министерката за одбрана на Република Македонија Радмила Шекеринска и заменик на НГШ на АРМ генерал-мајор Азим Нуредин. Министерката за одбрана за време на нејзината посета ги информираше припадниците на полкот кои се идните цели кон кои се стреми министерството и армијата.…

Меѓународни активности на припадници од инженерискиот баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада

Во текот на месец јуни, припадниците на инженерискиот баталјон учествуваа во повеќе меѓународни активности. Осум припадници од баталјонот, во период од 24.5 до 15.6, учествуваа на меѓународната вежба „Saber Strike 18“ која се реализираше во Република Полска, кои беа во составот на 15.инженериски баталјон на Армијата на САД во Европа. За време на вежбата инженерците…

Одбележување на патронатот на касарната „Чеде Филиповски – Даме“ во Кичево

Денес 29.06.2018 година, припадниците на 4.механизиран пешадиски баталјон од составот на 1.механизирана пешадиска бригада, го одбележаа денот на загинувањето на народниот херој Чеде Филиповски – Даме, чие име го носи касарната во Кичево. За време на одбележувањето на патронатот на касарната повеќе делегации од Армијата на Република Македонија и општествениот живот на градот Кичево положија…

Трилатерална средба во полкот за Специјални Операции

Во духот на воспоставените меѓуармиски односи и унапредување на меѓусебната воена соработка, во периодот од 26 до 28 јуни 2018 година, во касарната „Илинден“ се реализираше трилатерална средба помеѓу претставниците на силите за специјални операции од Македонија, Албанија и Бугарија. Иницијативата за зголемување на соработката во полето на одбраната помеѓу армиите на овие три држави…