Посета на шефот на канцеларијата на НАТО на полкот за Специјални Операции

На ден 23.07.2018 во посета на полкот за специјални операции беше шефот на канцеларијата на НАТО при Министерството за одбрана, морнарички капетан Горазд Бартол, со своја делегација. За време на посетата се разговараше за потребите и можностите за соработка на полкот за специјални операции со канцеларијата на НАТО, односно со единиците за специјални операции на…

Логистичка поддршка за реализирање на „12-та Извидничка смотра“ во с. Скребатно, Охрид

Во период од 14 до 22.07.2018 година во с. Скребатно, Охридско, припадниците од потчинетите единици на Здружената оперативна команда реализираа логистичка поддршка на „12-та Извидничка смотра“ на која учествуваа 1200 извидници од 17 држави од Европа и САД. На ден 15.07.2018 година свечено беше отворена „12-та Извидничка смотра” од страна на Покровителот на смотрата –…

Акција за доброволно дарување крв во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ Велес

Денес 20.07.2018 година во Командата за обука и доктрини во касарната во Велес се реализираше акција на доброволно дарување на крв. На оваа акција покрај вработените учество земаа и војниците на доброволно служење на воен рок како и ново примените професионални војници кои на дело да ја покажат својата хуманост и солидарност со масовно учество…

Средба на ЗНГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Франција

Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин , денес оствари средба амбасадорот на Република Франција во Република Македонија Н.Е Кристијан Тимоние и полковник Фабрис Дуда, новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе акредитиран во Република Македонија. Во рамки на средбата се разговараше за можностите за проширување на билатералната соработка помеѓу АРМ и француските вооружени сили…

Учество на питомци од Воената академија „Генерал Михајло Апостолски“ – Скопје на заедничка обука во Република Турција

Согласно планот за билатерална соработка за 2018 година помеѓу Министерствата за одбрана на Република Македонија и Република Турција, во период од 02.07-11.07.2018 година, во Турската Воена академија во Анкара се реализира десеттата „Недела на воена обука, гаѓање и вежба на питомци (UHASAT)“. Република Македонија на оваа активност зема учество со 4 претставници од Воената академија…

Средба на ЗНГШ на АРМ со одбранбеното аташе на Република Србија

Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин, оствари средба со потполковник Александар Крачковиќ, новоназначениот одбранбен аташе на Република Србија во Република Македонија. На денешната средбата во Генералштабот на АРМ, генералот Нуредин упати честитки до потполковник Александар Крачковиќ, кој во наредниот период ќе ја извршува оваа должност. На средбата се разговараше за одличната…

ЗНГШ на АРМ оствари средба со нерезидентното одбранбеното аташе на Јапонија

Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин оствари протоколарна средба со полковник Минео Јамагучи, новоназначениот одбранбен аташе на Јапонија, акредитиран во Република Македонија. На средбата, генералот Нуредин упати честитки до полковникот Минео Јамагучи за назначувањето на новата должност. Во рамки средбата се разговараше за можностите за интензивирање на билатералната соработка помеѓу армиите…

Уништување на минско експлозивни средства на армискиот полигон „Криволак“

По повод 9 Јули, светскиот ден на уништување на оружје и муниција, на армискиот полигон (АП) „Криволак“ беше извршено уништување на минско експлозивни средства (МЕС). Уништувањето на МЕС беше реализирано од страна на тимот за уништување на МЕС, од составот на Армијата на Република Македонија. Активноста беше во организација на Генералштабот на АРМ, во координација…