Месечно реферирање пред Kомандантот на ЗОК и командантско извидување

Реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда (ЗОК) за статусот на борбената готовност за месец август 2018 година се реализира во касарната „Кузман Јосифовски Питу“ во Тетово на кое командантите на првопотчинетите единици му реферираа на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, за реализацијата на плановите и задачите во изминатиот месец како…

Состанок на началникот на ГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Франција во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Васко Ѓурчиновски оствари средба со амбасадорот на Република Франција во Република Македонија, Н.Е Кристијан Тимоние и полковник Фабрис Дуда, нерезидентно одбранбено аташе акредитиран за Република Македонија. На состанокот, генералот Ѓурчиновски и амбасадорот Тимоние разговараа за досегашната билатерална соработка помеѓу АРМ и француските вооружени сили како и за понатамошните заеднички…

Средба на НГШ на АРМ со амбасадорот и одбранбеното аташе на Република Хрватска во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, оствари средба со амбасадорот на Република Хрватска во Република Македонија, Н.Е Даниела Баригиќ, во придружба на одбранбеното аташе полковник Маријана Плеша Чадониќ. Продлабочување на меѓусебната воена соработка со размена на искуствата во полето на военото воздухопловство и противвоздушна одбрана, обука и военото образование, можностите за користење на…

Работен состанок на НГШ на АРМ со канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, оствари работен состанок во канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија со шефот на канцеларијата, морнарички капетан Горазд Бартол и персоналот од канцеларијата, со цел координирање на меѓусебните понатамошни активности. На средбата на која присуствуваa и началникот на одделението за меѓународна соработка и главниот подофицер на…

Посета на началникот на Генералштабот на АРМ на единиците стационирани во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Врз основа на планот за работа на ГШ на АРМ, во касарната „Боро Менков“ во Куманово се изврши информирање на целокупниот персонал од страна на началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски. Посетата е планска активност со цел да се запознае персоналот со актуелните појави и настани и приоритетите на АРМ во тековната година.…

НГШ на АРМ со делегација на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора во обиколка на Армискиот полигон „Криволак“

Началникот на генералштабот на АРМ, генерал мајор Васко Ѓурчиновски и заменик министерот за одбрана, Беким Максути, ја придружуваа делегацијата на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора предводена од министерот за одбрана на Црна Гора, Предраг Бошковиќ и началникот на Војската на Црна Гора, бригаден генерал Драгутин Дакиќ, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ каде…

Министерката за одбрана во посета на касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска-Јанковска, придружувана од командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски и заменик командантот на 1.мпбр, полковник Марјан Симоновски ја посети касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп. Од страна на командантот на касарната, потполковник Ивица Цветковски, министерката Шекеринска преку видео презентација беше запознаена со историјата, мисијата, организациско формациската структура и главната…

Извршени примопредавања на должност командант на баталјон

Во полкот за специјални операции со церемонијално предавање на военото знаме на Ренџерскиот баталјон и пригодна воена свеченост, на ден 24.08.2018 година беше извршено примопредавање на должност командант на ренџерски баталјон. Командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев за време на примопредавањето на должност пред присутните припадници на ренџерскиот баталјон напомена…

Обиколка на командата за обука и доктрини од страна на Министерката за одбрана и началникот на генералштабот на АРМ

Согласно планот на началникот на ГШ на АРМ за обиколка на гарнизоните на АРМ, во текот на денешниот ден, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски заедно со Министерката за одбрана Радмила Шекеринска извршија обиколка на единиците стационирани во касарната „Алексо Дамниевски-Бауман“ во Велес. Во рамките на посетата на касарната по краткиот брифинг за состојбата во единиците од страна…