11-то Армиско првенство во крос кантри трчање

Во организација на Генералштабот на АРМ, во касарната „Илинден“ во Скопје се одржа „11-то Армиско првенство во крос кантри трчање“, во должина од 10 километри во машка и 5 километри во женска конкуренција. Заменикот на началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин, на отворањето го истакна значењето на спортот, физичката подготвеност и кондиција за…

Средба на НГШ на АРМ со НАТО тимот за унапредување на образованието во одбраната

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, денес во генералштабот на АРМ одржа состанок со претставници на тимот од програмата на НАТО за унапредување на образованието во одбраната (DEEP- Defense Education Enhancement Programme). На состанокот на кој присуствуваа претставници од меѓуармиска соработка, секциите за обука и персонал во ГШ на АРМ, главниот подофицер на…

НАТО советодавниот тим во Република Македонија во посета на Командата и единиците на 1.мпбр

Денес, НАТО Советодавниот тим во Република Македонија, ја посети Командата на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) во гарнизонот Петровец. Членовите на НАТО тимот, во Командата на 1.мпбр беа пречекани од командантот на бригадата бригаден генерал Мирче Ѓоргоски и претставници од командата и штабот на 1.мпбр. По реализацијата на брифингот, со кој членовите на НАТО советодавниот тим…

Ренџерски игри

Се реализираа јубилејните петти по ред „Ренџерски игри“. Издржливост, физичка спремност, ментална и воено-стручна подготвеност беа елементите низ кои по петти пат беа избрани најдобрите и најспремните припадници на Ренџерскиот баталјон. Во периодот од 19-22.11.2018 година на полигоните во касарната „Илинден“ и на стрелиштето „Стенковец“ се реализираа дисциплините во кои се натпреваруваа екипите од баталјонот.…

Началникот на ГШ на АРМ во посета на македонските мировници во УНИФИЛ

Началникот на Генералштабот на Армијата на Република Македонија, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски се наоѓа во дводневна посета на мисијата УНИФИЛ во Либан. По речиси 12 години учество на нашите мировници во мисијата УНИФИЛ во Либан ова е прва посета на делегација од Република Македонија во оваа мисија предводена од Обединетите Нации-таканаречени Сини шлемови. Началникот на Генералштабот…

Посета на Здружено оперативната команда од страна на Асоцијација на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија

Асоцијацијата на одбранбени аташеи акредитирани во Република Македонија како дел од Програмата за соработка со Армијата на Република Македонија (АОА) денес реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). По одржаната презентација на која одбранбените аташеи се запознаа со мисијата, структурата, опремата и капацитетите на единиците од ЗОК, а на стрелиштето „Красте“ беше реализирано и гаѓање…

Ден за високи гости на вежбата „Есенска Бура 18“

Припадниците на АРМ и МВР, кои учествуваа на здружената вежба „Есенска бура-18“, денес на Армискиот полигон „Криволак“, демонстрираа координиран настап при справување со ситуации и постапки поврзани со кризниот менаџмент. На денот за високи гости, специјалните единици на АРМ и МВР, со поддршка од хеликоптерските единици, воената полиција, пешадиските единици, како и дирекцијата за заштита…

Годишна конференција за обука и вежби на АРМ

Во Генералштабот на АРМ, како дел од годишниот календар за обука, под раководство на секцијата за обука и вежби во ГШ на АРМ се одржа годишната конференција за обука на АРМ. Во рамки на конференцијата се разгледаа и координираа Плановите за обука и вежби за следната 2019 година, меѓуармиските активности како и оперативните побарувања за…

Состанок на НГШ на АРМ со одбранбено аташе на Република Грција

Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски оствари протоколарна средба со одбранбено аташе на Република Грција акредитиран во Република Македонија, бригаден генерал Георгиос Калогианис. На денешната средба се разговараше и позитивно беше оценето достигнатото ниво на досегашната воена соработка, притоа истакнувајќи ја важноста на добрата билатерална соработка во доменот на одбраната за целиот регион.…