Работен состанок на НГШ на АРМ со канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија

Началникот на ГШ на АРМ генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, оствари работен состанок во канцеларијата за врски на НАТО во Република Македонија со шефот на канцеларијата, морнарички капетан Горазд Бартол и персоналот од канцеларијата, со цел координирање на меѓусебните понатамошни активности. На средбата на која присуствуваa и началникот на одделението за меѓународна соработка и главниот подофицер на…

Посета на началникот на Генералштабот на АРМ на единиците стационирани во касарната „Боро Менков“ во Куманово

Врз основа на планот за работа на ГШ на АРМ, во касарната „Боро Менков“ во Куманово се изврши информирање на целокупниот персонал од страна на началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски. Посетата е планска активност со цел да се запознае персоналот со актуелните појави и настани и приоритетите на АРМ во тековната година.…

НГШ на АРМ со делегација на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора во обиколка на Армискиот полигон „Криволак“

Началникот на генералштабот на АРМ, генерал мајор Васко Ѓурчиновски и заменик министерот за одбрана, Беким Максути, ја придружуваа делегацијата на Министерството за одбрана и Војската на Црна Гора предводена од министерот за одбрана на Црна Гора, Предраг Бошковиќ и началникот на Војската на Црна Гора, бригаден генерал Драгутин Дакиќ, на Армискиот полигон (АП) „Криволак“ каде…

Министерката за одбрана во посета на касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп

Министерката за одбрана Радмила Шекеринска-Јанковска, придружувана од командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски и заменик командантот на 1.мпбр, полковник Марјан Симоновски ја посети касарната „Мирче Ацев“ во Прилеп. Од страна на командантот на касарната, потполковник Ивица Цветковски, министерката Шекеринска преку видео презентација беше запознаена со историјата, мисијата, организациско формациската структура и главната…

Извршени примопредавања на должност командант на баталјон

Во полкот за специјални операции со церемонијално предавање на военото знаме на Ренџерскиот баталјон и пригодна воена свеченост, на ден 24.08.2018 година беше извршено примопредавање на должност командант на ренџерски баталјон. Командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев за време на примопредавањето на должност пред присутните припадници на ренџерскиот баталјон напомена…

Обиколка на командата за обука и доктрини од страна на Министерката за одбрана и началникот на генералштабот на АРМ

Согласно планот на началникот на ГШ на АРМ за обиколка на гарнизоните на АРМ, во текот на денешниот ден, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски заедно со Министерката за одбрана Радмила Шекеринска извршија обиколка на единиците стационирани во касарната „Алексо Дамниевски-Бауман“ во Велес. Во рамките на посетата на касарната по краткиот брифинг за состојбата во единиците од страна…

Прием на штабните старешини кои заминуваат во мировната операција „Одлучна поддршка“ во Авганистан

Во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се реализира прием на припадниците на АРМ кои ќе бидат во состав на штабен персонал во командата за обука и советување-Север, во Авганистан. Од страна на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски се потенцираше дека од овој состав се очекува успешно претставување и беспрекорно извршување на задачите, кое АРМ го…

Инспекција согласно одредбите на „Виенски документ 2011“

Во текот на 29 и 30 август во Здружената Оперативна Команда (ЗОК), 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр), бригадата за логистичка поддршка (брЛП) и Командата на Резервни сили престојува четиричлен инспекциски тим во врска со инспекција на специфицираната област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“. Инспекцискиот тим е составен од припадници на Вооружените Сили…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во Командата за обука и доктрини

Во Командата за обука и доктрини (КОД) реализирана е инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим составен од двајца инспектори од ВС на Големото Војводство Луксембург и по еден инспектор од ВС на Република Италија и Црна Гора. За време на реализација на активностите во КОД, инспекторскиот…