Посета во 1.пбр согласно одредбите на Виенски документ

Денес во првата пешадиска бригада (1.пбр), тенковскиот баталјон и третиот пешадиски баталјон (3.пб) од составот на 1.пбр, од страна на тим, кој се состоеше од претставници од ВС на Република Франција и Сојузна Република Германија, беше реализирана посета на единиците на Армијата согласно одредбите на „Виенскиот Документ 2011“. За време на посетата тимот беше запознаен…

Началникот на Генералштабот на војската на Република Србија во официјална посета на Генералштабот на Армијата на Република Северна Македонија

Висока Воена делегација на војската на Република Србија предводена од началникот на Генералштабот, генерал Милан Мојсиловиќ, во рамки на официјалната посета на Република Северна Македонија, денес престојуваше во Генералштабот на Армијата. Генералот Мојсиловиќ, по приемот со високи воени почести оствари средба со неговиот домаќин, началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, по што следуваа…

Состанок на началникот на генералштабот со командантот на здружениот воздухопловен оперативен центар на јужното крило на НАТО

Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денеска оствари средба со командантот на здружениот воздухопловен оперативен центар на јужното крило на НАТО, генерал-потполковник Рубен Гарсија Сервент,  во рамки на неговата посета на Република Северна Македонија. На средбата е разговарано за интеграцијата на нашиот воздушен одбранбен систем во системот на воздушниот ракетен одбранбен систем на командната и…

Посета на ПОУ „Маца Овчарова“ од страна на припадници од Командата за обука и доктрини

Припадниците на Командата за обука и доктрини заедно со слушателите од Борбено штабниот курс, кој е во тек, остварија посета на учениците со посебни образовни потреби во ПОУ „Маца Овчарова“ . Целта на оваа активност беше посета на една од најранливите категории на ученици која беше од хуманитарен карактер, каде децата имаа можност да се…

Прием на должност командант на баталјон ПВО

Во касарната „Н.Х. Страшо Пинџур“ во Петровец денес се одржа свеченост по повод прием на должност командант на баталјон за против воздушна одбрана (бПВО). На свеченоста покрај командантот на вВИНГ полковник Стојко Пејовски присуствуваа и командантите на потчинетите единици и началниците на секции во вВИНГ. Командантот на вВИНГ во своето обраќање од новоназначениот командант мајор…

Реализација на Борбено штабен курс за подофицери во Командата за обука и доктрини

Во Центарот за индивидуална обука од составот на Командата за обука и доктрини се реализираше свечен почеток на Борбено штабен курс за подофицери. На свеченоста командантот на Командата за обука и доктрини, бригаден генерал Методи Хаџи Јанев, на присутните слушатели на курсот им посака успешна работа во текот на реализација на курсот, а исто така…

Генерал Ѓурчиновски на состанок на Воениот Комитет на НАТО

Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес и утре во седиштето на НАТО во Брисел, учествува на 182то заседанието на Воениот Комитет (ВК) на НАТО, кое се одржува во формат на началници на Генералштабови. Генералот Ѓурчиновски по вторпат учествува на сите сесии од заседанијата на ВК на НАТО, како началник на армија на поканета земја…

Лидерски курс за водачи на тимови и одделенија

Во периодот од 13.01-31.01.2020 година, во Центарот за обука ,,Пепелиште“ ќе се реализира прв дел од обуката „Лидерски курс за водачи на тимови и одделенија“ со мобилни тимови за обука (МТО) од Обединетото Кралство. На свеченото отворање на обуката присуствуваа началникот на штаб во Командата за операции, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, бригаден генерал Хју Лојд-Џонс,…

Примопредавање на должност командант на стх

Денес во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец, со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на Сквадронот на Транспортни Хеликоптери (стх). Должноста од досегашниот командант на стх, потполковник Игорчо Стоименовски, кој понатамошната кариера ќе ја продолжи како заменик командант на воздухопловниот ВИНГ ја прими потполковник Кире Бодановски, кој досега ја извршуваше должноста заменик…