Курс за воено медицински персонал и курс за предболничка медицинска поддршка при траума во ВМЦ

Во период од 29.10. до 02.11.2018 година во Воено медицинскиот центар (ВМЦ) се реализираше Курс за воено медицински персонал (MMPC – Military Medical Personnel Course) и курс за Предболничка медицинска поддршка при траума (PHTLS – Pre Hospital Trauma Live Support), од страна на швајцарски инструктори со слушатели на Балкански медицински наменски сили (БМНС) од Р.…

Гранатирање, ракетирање и бомбардирање со Хеликоптер Ми-8 и Ми-24

Воздухопловната бригада, согласно редовните годишни плански активности за обука на единиците, на ден 31.10.2018 година на АП „Криволак“ изврши боево гаѓање со гранатирање, ракетирање и бомбардирање (ГРБ) со хеликоптери од типот Ми-8 и Ми-24 од составот на воздухопловните сквадрони. ГРБ-то беше изведено со ненаведувани ракети со кои што се гаѓаат цели на земја. Активноста се…

Врачување на договорите за прием на 125 професионални војници во Армијата на Република Македонија

Во касарната ,,Илинден“ во Скопје, со свечена церемонија се врачија договори за работа на 125 новопримени професионални војници во Армијата на Република Македонија. Договорите за работа ги врачија министерката за одбрана Радмила Шекеринска, началникот на Генералштабот на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, заменикот- началник на ГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин, државниот секретар во МО, Драган…

Врвни снајперисти

Снајперски тим од баталјонот за специјални намени од составот на полкот за специјални операции го зазеде високото второ место во генерален пласман помеѓу интернационалните екипи на меѓународниот снајперски натпревар „SHARP BLADE 18“ кој се одржа во Пекинг – НР Кина. Во периодот од 18 до 22.10.2018 година снајперскиот тим од баталјонот се натпреваруваше со 38…

THRACIAN SWORD 18

Дел од припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции во периодот од 22 до 26.10.2018 година учествуваа на меѓународната вежба „THRACIAN SWORD 18“. Македонските специјалци составени од еден тим и штабен елемент заедно со своите колеги од Бугарија, Соединетите Американски Држави, Србија, Босна и Херцеговина, Турција, Грција, Романија, Црна…

Свечено прославен „Денот на баталјонот на Воена полиција“

Во касарната „Илинден“ пред свечено построените припадници на баталјонот на воена полиција, со свечено дефиле на военото знаме на единицата, свечено беше одбележан „29ти Oктомври – Ден на баталјонот на Воена полиција“. Пред присутните свое обраќање имаше командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, кој потсети на историското минато од 1878 година и истакна дека благодарение…

Примопредавање на должност Командант на 3.мпб

Денес, во касарната „Народен Херој Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, се одржа воена свеченост по повод примопредавањето на должноста Командант на трет механизиран пешадиски баталјон (3.мпб)“ од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста од досегашниот командант на 3.мпб, потполковник Гоце Филипоски ја прими потполковник Изеир Ејупи, кој досега ја извршуваше должноста Заменик на командантот…

Примопредавање на должноста Командант нa 1.логистички баталјон

Во касарна „Јане Сандански” – Штип денес со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на 1.логистички баталјон, помеѓу потполковник Лазар Ѓуров како предавач и потполковник Игор Иванов како примател на должноста. На свеченоста покрај командантот на бригадата за логистичка поддршка (брЛП), полковник Цветко Јаневски присуствуваа и командантите на баталјони од составот на брЛП…

Новопримени офицери во составот на 1.мпбр

Денес во просториите на командата на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), командантот на бригадата, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, заедно со неговиот заменик, главниот наредник и началниците на секциите од штабот, ги прими новопоставените потпоручници во единиците на 1.мпбр. На почетокот, генералот Ѓоргоски на новопримените офицери им посака добредојде во бригадата, добро здравје, успешна работа и…