Одбележан Денот на Командата на резервни сили

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одбележа 11-ти Март, Денот на Резервни сили на Армијата. На одбележувањето присуствуваа командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски, заменикот на командантот на ЗОК, бригаден генерал Орце Јордев, команданти на единици во Армијата, претставници од Здружението на резервни офицери, државните и општествени организации од локалната…

Состанок на командантите во Здружената оперативна команда

Во Здружената оперативна команда (ЗОК) се одржа состанок на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски со командантите на бригадите и командантите на баталјоните во потчинетите единици на ЗОК. Од страна на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски на клучниот персонал од првопотчинетите единици издадени се задачи во врска со претстојната трансформација, задачите кои произлегуваат од…

Состанок на командантите во Здружената оперативна команда

Во Здружената оперативна команда (ЗОК) се одржа состанок на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски со командантите на бригадите и командантите на баталјоните во потчинетите единици на ЗОК. Од страна на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски на клучниот персонал од првопотчинетите единици издадени се задачи во врска со претстојната трансформација, задачите кои произлегуваат од…

Воена свеченост по повод давање заклетва на триесет и седмата генерација војници кои доброволно го отслужуваат воениот рок

Триесет и седмата генерација војници кои доброволно се пријавија да го отслужуваат воениот рок , денес во касарната „Алексо Демниевски – Бауман” во Велес дадоа свечена заклетва. Во наредните три месеци 86 војници меѓу кои и 6 припаднички од понежниот пол, ќе се стекнуваат со знаење и вештини од основната воена обука во Центарот за…

Посета на воздухопловната бригада од Државниот училиштен центар „Партенија Зографски“ Скопје

Денес 08.03.2019 година во посета на воздухопловната бригада (вбр), во касарната „Страшо Пинџур“ во Петровец беа децата од Државниот училиштен центар „Партенија Зографски“ од Скопје. На младите посетители и нивните учителки, најнапред топло добредојде им посака заменикот на командантот на вбр, потполковник Стојко Пејовски и потоа преку брифинг и непосреден дијалог, имаа можност да се…

Обука за предни набљудувачи во артилериски баталјон

Во деновите од 4 до 08.03.2019 година, во просториите на артилерискиот баталјон во касарната „Мирче Ацев“ и стрелиштето ,,Леково“ во Прилеп, согласно Годишниот план за работа на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), се реализира четиридневна обука и размена на искуства од областа на артилеријата. На обуката учествуваа офицери, подофицери и војници од артилерискиот баталјон, предните набљудувачи…

Реализирана 3-та национална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во ЦО „Пепелиште“ во период од 04.03 до 07.03.2019 година се реализира третата националната работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учествуваа припадници од Здружена оперативна Команда, 1. механизирана пешадиска бригада, бригадата за логистичка поддршка, Команда за обука и доктрини и полкот за специјални операции. На отворањето од националната работилница директорот на вежбата, полковник Звонко…

Примопредавање на должноста командант на 1.механизирана пешадиска бригада

Денес во касарната ,,НХ Страшо Пинџур“ во Петровец, со воена свеченост беше извршено примопредавање на должноста командант на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста од досегашниот командант на 1.мпбр бригаден генерал Мирче Ѓоргоски ја прими полковникот Драган Ковачки кој до сега беше дел од штабот на бригадата. На свеченоста присуствуваа заменикот на началникот на ГШ на…