Прв одговор -’19

Во периодот од 11 до 15.03.2019 година, четата за длабинско набљудување од Ренџерскиот баталјон ја реализираше вежбата „Прв одговор – ’19“ на армискиот полигон „Криволак“, прва вежба од овој тип во Армијата, за оспособување на стратешки капацитети за собирање и процесирање на информации од висока важност. Деталното планирање, извршувањето на задачи и дебрифинзите по завршените…

Инспекција на специфицирана област согласно одредбите од „Виенскиот Документ 2011“

Денес, 14.03.2019 година, во полкот за Специјални Операции во касарната „Илинден“ се реализираше инспекција на специфицирана област согласно одредбите од „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекција се состоеше од четворица инспектори, од кои тројца припадници на ВС на Р. Романија и еден гостин инспектор од ВС на СР. Германија. Пред тимот беше презентиран брифинг кој…

Посета на баталјонот за врски и баталјонот на Воена полиција од учесници на НАТО работилницата за вежбата „REGEX19“

Денес баталјонот за врски (бВ) и баталјонот на Воена полиција (бВП) ги посетија учесниците на НАТО работилницата за вежбата „REGEX19“ како и началникот на штаб на ЗОК (Здружена Оперативна Команда), полковникот Бесник Емини. Учесниците беа пречекани од страна на командантите на овие две единици на ЗОК. Командантот на бВ, потполковник Илија Дамчевски во своето излагање…

Инспекција на специфицирана област по „Виенскиот Документ 2011“

Во Здружената оперативна команда (ЗОК), Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) реализирана е дводневна инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекција беше во состав од тројца претставници на ВС на Романија и еден инспектор од армијата на Сојузна Република Германија. Во командите на ЗОК,…

Делегација од млади политиколози од САД во посета на пСО

Во посета на полкот за Специјални Операции, како дел од армиската соработка со Соединетите Американски Држави, во организација на Амбасадата на САД, за првпат престојуваше делегација од млади политиколози, идни политичари. На делегацијата и беше презентиран брифинг за работата и животот во единицата и за досегашната билатерална соработка со САД. Од страна на командантот на…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во Командата за обука и доктрини

Денес, во Командата за обука и доктрини реализирана е инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим составен од тројца инспектори од ВС на Република Романија и инспектор од ВС на Сојузна Република Германија. Во текот на работниот состанок, инспекторскиот тим имаше можност да се запознае со состојбата…

Учество на ЗНГШ во активностите за одбележување на 120 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола

Како дел од одличната воена соработка со вооружените сили (ВС) на Република Турција, традиционално по повод одбележувањето од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола, во тридневна официјална посета на нашата држава престојува делегација составена високи воени претставници и питомци од воените училишта.   Во текот на вчерашниот ден во генералштабот се…

Месечно реферирање на командантите пред командантот на Здружената оперативна команда

Во командата на Бригадата за логистичка поддршка (брЛП), се реализира реферирање на командантите на првопотчинетите единици на Здружената оперативна команда (ЗОК) за статусот на борбената готовност за месец февруари 2019 година. Командантите на првопотчинетите единици на командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски му реферираа за реализираните задачите во изминатиот месец, проблемите како и за тежишните…

Одбележан Денот на Командата на резервни сили

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, се одбележа 11-ти Март, Денот на Резервни сили на Армијата. На одбележувањето присуствуваа командантот на Здружената оперативна команда (ЗОК), генерал-мајор Павле Арсоски, заменикот на командантот на ЗОК, бригаден генерал Орце Јордев, команданти на единици во Армијата, претставници од Здружението на резервни офицери, државните и општествени организации од локалната…