Состанок на началникот на генералштабот со командантот на здружениот воздухопловен оперативен центар на јужното крило на НАТО

Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски денеска оствари средба со командантот на здружениот воздухопловен оперативен центар на јужното крило на НАТО, генерал-потполковник Рубен Гарсија Сервент,  во рамки на неговата посета на Република Северна Македонија. На средбата е разговарано за интеграцијата на нашиот воздушен одбранбен систем во системот на воздушниот ракетен одбранбен систем на командната и…

Посета на ПОУ „Маца Овчарова“ од страна на припадници од Командата за обука и доктрини

Припадниците на Командата за обука и доктрини заедно со слушателите од Борбено штабниот курс, кој е во тек, остварија посета на учениците со посебни образовни потреби во ПОУ „Маца Овчарова“ . Целта на оваа активност беше посета на една од најранливите категории на ученици која беше од хуманитарен карактер, каде децата имаа можност да се…

Прием на должност командант на баталјон ПВО

Во касарната „Н.Х. Страшо Пинџур“ во Петровец денес се одржа свеченост по повод прием на должност командант на баталјон за против воздушна одбрана (бПВО). На свеченоста покрај командантот на вВИНГ полковник Стојко Пејовски присуствуваа и командантите на потчинетите единици и началниците на секции во вВИНГ. Командантот на вВИНГ во своето обраќање од новоназначениот командант мајор…

Реализација на Борбено штабен курс за подофицери во Командата за обука и доктрини

Во Центарот за индивидуална обука од составот на Командата за обука и доктрини се реализираше свечен почеток на Борбено штабен курс за подофицери. На свеченоста командантот на Командата за обука и доктрини, бригаден генерал Методи Хаџи Јанев, на присутните слушатели на курсот им посака успешна работа во текот на реализација на курсот, а исто така…

Генерал Ѓурчиновски на состанок на Воениот Комитет на НАТО

Началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес и утре во седиштето на НАТО во Брисел, учествува на 182то заседанието на Воениот Комитет (ВК) на НАТО, кое се одржува во формат на началници на Генералштабови. Генералот Ѓурчиновски по вторпат учествува на сите сесии од заседанијата на ВК на НАТО, како началник на армија на поканета земја…

Лидерски курс за водачи на тимови и одделенија

Во периодот од 13.01-31.01.2020 година, во Центарот за обука ,,Пепелиште“ ќе се реализира прв дел од обуката „Лидерски курс за водачи на тимови и одделенија“ со мобилни тимови за обука (МТО) од Обединетото Кралство. На свеченото отворање на обуката присуствуваа началникот на штаб во Командата за операции, бригаден генерал Мирче Ѓоргоски, бригаден генерал Хју Лојд-Џонс,…

Примопредавање на должност командант на стх

Денес во касарната „НХ Страшо Пинџур“ во Петровец, со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на Сквадронот на Транспортни Хеликоптери (стх). Должноста од досегашниот командант на стх, потполковник Игорчо Стоименовски, кој понатамошната кариера ќе ја продолжи како заменик командант на воздухопловниот ВИНГ ја прими потполковник Кире Бодановски, кој досега ја извршуваше должноста заменик…

Посета на Претседавачот на Воениот Комитет на НАТО, воздухопловен маршал Стјуарт Пич, на Генералштабот на Армијата

Претседавачот на воениот комитет на НАТО, воздухопловен маршал, Стјуарт Пич, за време на неговата прва официјална посета на Република Северна Македонија, на покана од началникот на Генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, денес престојуваше во Генералштабот на Армијата. По интонирањето на химните на НАТО и Република Северна Македонија и пречекот со високи воени почести од страна на…

Редовна годишна посета на командантот на КФОР на Генералштабот на Армијата

Командантот на КФОР, генерал-мајор Микеле Риси, кој е назначен на оваа должност во ноември минатата година, денес оствари прва посета на генералштабот на Армијата и министерството за одбрана која претставува редовна годишна активност на командантот на КФОР. На средбата со началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски се опфатија теми кои произлегуваат од меѓусебната соработка и…