Реализација на обука во областа на стандардизација во НАТО од страна на мобилен тренинг тим на НАТО

Во Генералштабот на Армијата во период од 6 до 10 мај реализирана е обука во областа на стандардизација во НАТО, од страна на мобилен тренинг тим на НАТО од Република Грција. На обуката учествуваа припадници од Армијата и Министерството за одбрана од повеќе сектори и области кои се вклучени во процесот на стандардизација. Целта на…

Обука за изведување на борбени операции на витални објекти

Во периодот од 8 до 10.05.2019 година дел од припадниците на Ренџерскиот баталјон изведоа обука во изведување на борбени операции за обезбедување на витален објект – аеродром. Обуката се реализираше на полигоните во касарната „Илинден“ и на спортскиот аеродром „Стенковец“. Припадниците на баталјонот за време на обуката реализираа неколку поставени задачи како што се запоседнување…

Ден на четата за АБХО

Во касарната „Чолија“ со воена свеченост припадниците на четата за атомска, биолошка и хемиска одбрана (чАБХО), од составот на 1.механизира пешадиска бригада (1.мпбр) го одбележаа денот на единицата. На свеченоста присуствуваа командантот на 1.мпбр полковник Драган Ковачки со началниците на секции од командата и командантите на првопотчинетите единици, делегација од Здружената оперативна команда (ЗОК), офицерот…

Учество на припадници на 4.механизиран пешадиски баталјон на воена парада во Република Полска

По повод дваесет години од приемот на Република Полска во НАТО алијансата и петнаесет години членство во Европската Унија, на покана од страна на министерот за одбрана на Република Полска, на главната церемонија свое учество имаше и Армијата претставена од припадниците на 4.механизиран пешадиски баталјон (4.мпб) од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). На воената…

Командантско извидување на Бригадата за логистичка поддршка

Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) реализираше командантско извидување во зоната на одговорност на брЛП на правецот Скопје – касарна „Кузман Јосифоски-Питу” во Тетово-Скопје. На активноста присуствуваа старешините од брЛП и ППЕ на брЛП кои извршија извидување на просторот и беа согледани воено – географските карактеристики и можностите за употреба и ангажирање на единиците на брЛП.…

Стручно специјалистичка обука на командната чета од 1.мпбр

Согласно годишниот календар за обука персоналот од командната чета (кч) од составот на 1. механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), реализираше стручно специјалистичка обука на АП ,,Криволак“. Во текот на обуката, согласно мисијата и суштинските задачи, беа реализирани теми од посебните специјалности на водот воена полиција и извидувачкиот вод на единицата. Персоналот ги повтори и надгради стекнатите…

Помен на загинатите припадници на баталјонот за Специјални Намени во Вејце

Пред споменикот на загинатите припадници на баталјонот за Специјални Намени „ВОЛЦИ“ кои го изгубија животот на 28 април 2001 година во Вејце, во касарната „Илинден“ на 25.04.2019 година беше одржан помен во нивна чест. Пред споменикот на загинатите: постар водник Роберт Петковски, водник Бобан Трајковски, водник Миле Јаневски и водник Игор Костевски букет со свежо…

Реализација на методско показна вежба на персоналот од 1.мпб и пСО

Денес во касарната „Боро Менков“ во Куманово, на полигонот за обука, во присуство на командантот на Здружена оперативна команда (ЗОК), генерал- мајор Павле Арсоски со дел од персоналот во командата и штабот на ЗОК, командантот на пСО бригаден генерал Методи Хаџи-Јанев со клучниот персонал и командантот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), полковник Драган Ковачки со…

Заедничка обука за справување со пожари

Денес и утре во касарната „Илинден“ дел од припадниците на полкот за Специјални Операции и противпожарните екипи од единиците кои се сместени во касарната заедно со припадниците од Противпожарната Бригада на град Скопје реализираат заедничка обука во справување со пожари. Обуката има за цел унапредување на обученоста на персоналот од армијата и размена на искуства…