Реализирана 4-та регионална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во период од 11.03. до 15.03.2019 година во хотелот „Холидеј Ин“ во Скопје успешно се реализира четвртата регионална работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учество зедоа претставници од 18 партнерски земји и од Здружената команда на НАТО од Неапол. На официјалното отворање на работилницата, заменикот на командантот на Здружена Оперативна Команда (ЗОК), бригаден генерал…

Блиска борба во урбана средина

Од 11.03.2019 година во организација на баталјонот за Специјални Намени од пСО започна Курс за блиска борба во урбана средина за специјални сили, еден сегмент од покомплексните специјални операции кои се изведуваат при урбано војување. Стекнувањето знаења и вештини за блиска борба во урбана средина, развивањето на ситуационата свест кај припадниците, правилното и безбедно ракување…

Прв одговор -’19

Во периодот од 11 до 15.03.2019 година, четата за длабинско набљудување од Ренџерскиот баталјон ја реализираше вежбата „Прв одговор – ’19“ на армискиот полигон „Криволак“, прва вежба од овој тип во Армијата, за оспособување на стратешки капацитети за собирање и процесирање на информации од висока важност. Деталното планирање, извршувањето на задачи и дебрифинзите по завршените…

Инспекција на специфицирана област согласно одредбите од „Виенскиот Документ 2011“

Денес, 14.03.2019 година, во полкот за Специјални Операции во касарната „Илинден“ се реализираше инспекција на специфицирана област согласно одредбите од „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекција се состоеше од четворица инспектори, од кои тројца припадници на ВС на Р. Романија и еден гостин инспектор од ВС на СР. Германија. Пред тимот беше презентиран брифинг кој…

Посета на баталјонот за врски и баталјонот на Воена полиција од учесници на НАТО работилницата за вежбата „REGEX19“

Денес баталјонот за врски (бВ) и баталјонот на Воена полиција (бВП) ги посетија учесниците на НАТО работилницата за вежбата „REGEX19“ како и началникот на штаб на ЗОК (Здружена Оперативна Команда), полковникот Бесник Емини. Учесниците беа пречекани од страна на командантите на овие две единици на ЗОК. Командантот на бВ, потполковник Илија Дамчевски во своето излагање…

Инспекција на специфицирана област по „Виенскиот Документ 2011“

Во Здружената оперативна команда (ЗОК), Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) и Бригадата за логистичка поддршка (брЛП) реализирана е дводневна инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекција беше во состав од тројца претставници на ВС на Романија и еден инспектор од армијата на Сојузна Република Германија. Во командите на ЗОК,…

Делегација од млади политиколози од САД во посета на пСО

Во посета на полкот за Специјални Операции, како дел од армиската соработка со Соединетите Американски Држави, во организација на Амбасадата на САД, за првпат престојуваше делегација од млади политиколози, идни политичари. На делегацијата и беше презентиран брифинг за работата и животот во единицата и за досегашната билатерална соработка со САД. Од страна на командантот на…

Инспекциски тим на специфицирана област согласно „Виенски документ 2011“ во Командата за обука и доктрини

Денес, во Командата за обука и доктрини реализирана е инспекција на специфицирана област согласно одредбите на „Виенски документ 2011“ од страна на инспекторски тим составен од тројца инспектори од ВС на Република Романија и инспектор од ВС на Сојузна Република Германија. Во текот на работниот состанок, инспекторскиот тим имаше можност да се запознае со состојбата…

Учество на ЗНГШ во активностите за одбележување на 120 години од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола

Како дел од одличната воена соработка со вооружените сили (ВС) на Република Турција, традиционално по повод одбележувањето од дипломирањето на Мустафа Кемал Ататурк на Воената гимназија во Битола, во тридневна официјална посета на нашата држава престојува делегација составена високи воени претставници и питомци од воените училишта.   Во текот на вчерашниот ден во генералштабот се…