Кондиционен марш на Бригадата за логистичка поддршка

Бригадата за логистичка поддршка (брЛП), на ден 28 мај 2019 година, врз основа на календарот за обука 2019 година и месечниот план за обука на старешините од командата на брЛП и командата на Воено медицинскиот центар реализираше кондиционен марш во зоната на одговорност на брЛП на правецот Скопје – Пункт на „Македонија пат – Кула“…

Посета на ученици од ОУ „Гоце Делчев“ и ОУ „Кирил Пејчиновиќ“ од Скопје на воздухопловната бригада

На ден 27 и 28.05.2019 година ученици од основните училишта „Кирил Пејчиновиќ“ и „Гоце Делчев“ од Скопје остварија неколкучасовна посета на воздухопловната бригада (вбр) како дел од соработката со цивилните структури. Учениците во текот на посетата имаа можност да се запознаат со дел од персоналот од воздухопловната бригада и работата која истите ја вршат. На…

Началникот на генералштабот на Армијата во посета на вооружените сили на Република Австрија

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во официјална посета на вооружените сили (ВС) на Република Австрија, денес во Виена оствари средба со Началникот на генералштабот на ВС на Република Австрија, генерал Роберт Бригер. По пречекот со високи воени почести, на средбата помеѓу генералите Ѓурчиновски и Бригер се разговарало за билатералната…

Посета на Командантот на НАТО Штабот за специјални операции на полкот за Специјални Операции

Денес во посета на полкот за Специјални Операции (пСО) беше командантот на НАТО Штабот за специјални операции. Делегација од НАТО Штабот за специјални операции предводена од вице-адмиралот Колин Килрајн беше пречекана од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев. Цел на посетата на оваа висока делегација на полкот беше…

Началникот на генералштабот на Армијата на средба со Командантот на здружената команда на НАТО во Брунсум

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, по неговото учество на заседанието на воениот комитет на НАТО во Брисел, денес се наоѓа во официјална посета на здружената команда на НАТО во Брунсум. За време на престојот во Брунсум, генералот Ѓурчиновски оствари средба со командантот на оваа здружена команда, генерал Рикардо Маркио, по што имаше…

Учество на делегација на генералштабот на прва интегративна конференција во НАТО штабот во Брисел

Делегација на генералштабот на Армијата предводена од заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин во НАТО штабот во Брисел учествуваше на првата интегративна конференција за пристапување и интеграција на Република Северна Македонија во НАТО. На конференцијата беа презентирани Националниот план за интеграција и активностите кои произлегуваат од истиот како и роковите за нивна реализација.…

Командантско извидување и марш со припадниците од ЗОК

Согласно Годишниот план за обука за 2019 година, припадниците на Здружената оперативна команда (ЗОК) реализираа заедничка практична форма на обука со кондиционен марш со персоналот од ЗОК и командантско извидување со клучниот персонал од ЗОК. Командата и штабот на ЗОК ја предводеше началникот на штаб во ЗОК, полковник Бесник Емини. Целта на оваа активност беше…

Учество на Началникот на Генералштабот на Армијата на заседание на Воениот комитет на НАТО

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, учествува на 181то заседание на воениот комитет (ВК) на НАТО, во формат на началници на генералштабови кое се одржува денес во седиштето на НАТО во Брисел. Ова е првпат досега началник на генералштабот на нашата армија да учествува за цело времетраење на едно редовно заседание на ова…

Сплотени со природа – обука во базирање и преживување

Во изминатите седум дена дел од припадниците од баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции реализираа обука во базирање и преживување во природа. Обуката се реализираше на терените на планината Лопушник каде припадниците на единицата ги усовршуваа своите способности за пронаоѓање на храна во природа, нејзино приготвување и складирање. Способноста за…