Годишна конференција на ЗНГШ на вооружените сили на земјите членки на Иницијативата за соработка на министрите за одбрана на Југоисточна Европа

Со потпишување на шестиот протокол кој се однесува на функционирањето на бригадата за Југоисточна Европа – СИБРИГ, заврши годишниот состанок на замениците на началници на генералштабови (ЗНГШ) на вооружените сили на земјите членки на Иницијативата за соработка на министрите за одбрана на Југоисточна Европа (СЕДМ). Состанокот го отвори началникот на генералштабот, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој…

Инспекција на специфицирана област согласно одредбите на Виенски документ 2011 година од страна на верификацискиот центар на ВС на Хрватска

Во период од 11 до 12 јуни 2019 година во првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), воздухопловната бригада (вбр) и бригадата за логистичка поддршка (брЛП) беа реализирани инспекции на специфицирана област на единиците на Армијата согласно одредбите на „Виенскиот Документ 2011“. Тимот за инспекцијата беше во состав од тројца претставници и тоа двајца претставници на ВС…

Главна планирачка конференција за вежбата „REGEX 19“

Денес во хотел „Холидеј Ин“, Скопје започна петтата НАТО работилница за вежбата „REGEX 19“, воедно главна планирачка конференција. За време на реализација на работилницата тимот кој ја планира вежбата беше посетен од страна на Командантот на ЗОК генерал-мајор Павле Арсоски. Генералот Арсоски се обрати кон присутните и им посака пријатен престој и успешна работа во…

Продолжуваат активностите од вежбата „Одлучен Удар“

Денес, припадниците од втората пешадиска чета од срдената пешадиска баталјонска група (СПБГ) реализираше офанзивни дејствија на полигонот Криволак, во реон на Кршковица, со употреба на симулаторскиот систем МАЈЛС, кој овозможува реализација на реалистична обука, додека припадниците од втората пешадиска чета од СПБГ реализираа подготовки за тактичка вежба со боево гаѓање (ТВБГ) со чета на стрелиштето…

Припадниците на воздухопловната бригада го одбележаа Денот на единицата

Припадниците на воздухопловната бригада (вбр) од составот на Здружената оперативна команда (ЗОК), со воена свеченост која се реализира во касарната ,,Страшо Пинџур“ во Петровец го одбележаа 10 јуни – Денот на единицата. Командантот на бригадата, полковник Роберт Малезански во обраќањето пред присутните истакна дека припадниците на вбр со својот труд, професионален однос, лојалност и одговорност…

Отворен ден на „Криволак“: Проследена тактичка вежба со боево и артилериско гаѓање

Денеска во рамките на вежбата „Одлучен удар“ на полигонот Криволак, се реализираше тактичка вежба со боево гаѓање и артилериско боево гаѓање. Шефот на Бирото на националната гарда на САД, генералот Џозеф Ленгиел кој денеска ги посети учесниците на вежбата, истакна дека е импресиониран и дека оваа вежба ќе ги зголеми можностите за развој на колективната…

Зголемен интензитетот на активностите на вежбата „Одлучен Удар“

Денес, 08.06.2019 година отпочна реализацијата на тактички вежби со боеви гаѓања (ТВБГ) со вод, поддржани со одделение на минофрлачи 82 мм, од втората механизирана пешадиска чета од средната пешадиска баталјонска група. Во пресрет на активностите беше и посетата на генерал Џозеф Ленгли, началник на Бирото на Националната гарда на САД, кој ги посети мултинационалните сили…

Посета на Здружената оперативна команда од страна на бригаден генерал Ричард Лебел од Националната Гарда на САД

На ден 07.06.2019 година бригаден генерал Ричард Лебел од Националната Гарда на САД реализира посета на Здружената оперативна команда (ЗОК). По одржаната средба со командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски беше реализиран брифинг на која бригадниот генерал Лебел се запозна со мисијата, структурата, опремата, декларираните единици и капацитетите на единиците од ЗОК. Во продолжение на…

Иницијална планирачка конференција за вежбата „Национален одговор 19“

Во периодот од 05. до 07.06.2019 година во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје се реализира Иницијална планирачка конференција (ИПК) за вежбата „Национален одговор 19“. ИПК ја предводеше Директорот на вежбата, полковник Жикица Јовановски од Здружената оперативна команда, со учество на претставници од единиците на Армијата. На ИПК за вежбата „Национален одговор 19“, покрај претставници од…