Доделување на дипломи за завршен курс по турски јазик

Во Генералштабот на Армијата, во организација на Амбасадата на Република Турција во Република Северна Македонија, се реализира пригодна церемонија за доделување на сертификати на припадници на армијата, кои во текот на тековната 2019 година завршиле јазичен курс по турски јазик. Заменик на началникот на генералштабот на Армијата, генерал мајор Азим Нуредин во своето воведно обраќање…

Средба на заменик на началникот на генералштабот со новоназначеното одбранбено аташе на Швајцарија

Заменик на началникот на генералштабот, генерал-мајор Азим Нуредин, оствари протоколарна средба на новоназначеното нерезидентно одбранбено аташе на Швајцарската конфедерација за Република Северна Македонија, полковник Ларс Вејлструп и досегашното аташе полковник Урс Амиет. За време на средбата, генералот Нуредин му ја честита новата должност на полковник Вејлструп, посакувајќи продолжување и продлабочување на успешната соработка која ја…

Реализација на прв ден од семинар „Законодавни односи во одбраната“ во ЗОК

Денес во Здружената Оперативна Команда (ЗОК) се организира и реализира првиот ден од петдневниот семинар на тема „Законодавни односи во одбраната“. На семинарот присуствуваа министерката за одбрана, госпоѓа Радмила Шекеринска и командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, вршителот на должност Амбасадор на САД госпоѓа Микаела Швајцер-Блум, членови на парламентарната комисија за одбрана и претставници од…

Медицински прегледи и хуманитарна помош за локалното население од учесниците на вежбата „Одлучен удар“

Во текот на денешниот ден медицински тимови од составот на воено медицинскиот центар и од армијата на САД, кои се вклучени како медицинска поддршка на вежбата „Одлучен удар“, го искористија времето за премин во втората фаза на вежбата за обиколка на радовишките планински села, Супурге и Прналија. Притоа на повозрасните жители на овие села им…

Базирање и исхрана во природа на припадниците од 2.мпб и 4.мпб

На терените на Осоговските планини и реонот на село Требеништа – Кичевско во зоните на одговорност на 2. механизиран пешадиски баталјон (2.мпб) и 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), согласно годишниот календар за обука, припадниците на извидувачкиот вод од 2.мпб и 4.мпб од составот на 1. механизирана пешадиска бригада како секоја година и оваа успешно реализираа…

Примопредавањето на должноста помеѓу деветтата и десеттата ротација во мисијата „Одлучна поддршка“ во Авганистан

На 20 и на 21 јуни 2019 година во Командата за обука, советување и асистенција – Главен град, (КОСА-ГГ) на меѓународниот аеродром Хамид Карзаи и во Главниот Штаб на мисијата „Одлучна поддршка“ во Кабул, се одржаа пригодни церемонии по повод примопредавањето на должноста помеѓу деветтата и десеттата ротација на македонскиот контингент во мисијата „Одлучна поддршка“…

Ден на високи гости на вежбата „Strike Back 19“ во Република Бугарија

На покана на командантот на копнените сили на Република Бугарија, генерал-мајор Михаил Попов, командантот на Здружената оперативна команда, генерал-мајор Павле Арсоски, присуствуваше на Денот за високи гости на вежбата „Strike Back 19“ на воениот полигон „Ново Село“ во Република Бугарија. Вежбата која се изведуваше во периодот од 6 јуни до 20 јуни 2019 година на…

Посета на директорот за меѓународна безбедносна политика од министерството за одбрана на Обединетото Кралство на 1.мпбр

Денес во посета на Првата механизирана пешадиска бригада (1.мпбр) беше директорот за меѓународна безбедносна политика од министерството за одбрана на Обединетото Кралство г-дин Ник Гур во придружба на одбранбеното аташе на Обединетото Кралство во Република Северна Македонија, потполковник Лејтон Ендрју. Во рамки на посетата во командата на 1.мпбр, беше реализиран брифинг со кој гостите беа…

Бригадата за логистичка поддршка изведе командантско извидување

Персонал од потчинетите единици на бригадата за Логистичка Поддршка (брЛП), изведе командантско извидување на правецот Скопје-Нова Брезница-Кула-Здуње-Барбарос-Челопеци-Кичево-Скопје, со цел согледување на можностите за логистичка поддршка на командите и единиците на Армијата. На командантското извидување старешините извршија извидување на просторот и неговите воено-географски карактеристики, при што ги согледаа можностите за употреба и ангажирање на единиците на…