Обука на тема „Упатство за планирање и организација на КИС“

Во период од 11 до 15.02.2019 година, на ЦО „Пепелиште“ согласно Календарот за обука и Годишниот план за работа на ЗОК, се реализираше обука на тема „Упатство за планирање и организација на Комуникациски и информациски системи (КИС). Активноста ја водеше началникот на Ј-6/ЗОК, и на истата учество зедоа началниците на Г/А/С-6 до ниво на баталјон…

Посета на НАТО DEEP тимот за подофицери на Армијата на Република Македонија

Во период од 18 до 22.02.2019 година, се реализира посета на НАТО DEEP тимот за подофицери на Армијата на Република Македонија. Цел на оваа посета е дефинирање на можностите кои ги нуди DEEP тимот но и можностите кои ги има АРМ за да изврши интеграција на нивните предлози, а се со цел подобрување на квалитетот…

Спортски натпревари по повод јубилејот „25 години Сили за Специјални Операции“

Спортот и високата физичка подготвеност отсекогаш биле олицетворение на припадниците на полкот. Во духот на фер плејот, спортското дружење и натпреварување денес со свечено отворање од страна на командантот на полкот за Специјални Операции бригадниот генерал Методи Хаџи Јанев започнаа спортските натпревари со кои се одбележува денот на единицата и воедно јубилејот „25 години Сили…

Работен состанок со канцеларијата за соработка во одбраната на САД

Во Здружена оперативна команда (ЗОК) командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски одржа работен состанок со шефот на канцеларијата за соработка во одбраната при амбасадата на САД, потполковник Кристофер Мичел, претставници од Министерството за одбрана на Република Македонија, Генералштабот на Армијата на Република Македонија и командантот на Полкот за специјални операции. На состанокот, беше разговарано за…

Примопредавање на должност командант на 4.механизиран пешадиски баталјон

Денес во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на 4. механизиран пешадиски баталјон (4.мпб), од составот на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста командант на 4.мпб од потполковник Боро Латкоски ја прими потполковник Горан Трајаноски, кој досега ја извршуваше должноста командант на 2.логистички баталјон во гарнизонот Кичево. На…

Примопредавање на должност командант на 2. логистички баталјон

Во касарната „Чеде Филиповски-Даме“ во Кичево се одржа воена свеченост по повод примопредавање на должноста командант на 2. логистички баталјон ( 2 логб). Должноста командант на 2.логб од потполковник Горан Трајаноски ја прими потполковник Зоранче Ристевски кој досега ја извршуваше должноста началник на штаб во 2. логб во гарнизонот Кичево. На свеченоста присуствуваа командантот на…

Примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување

Во касарната „Гоце Делчев“ во Скопје со воена свеченост се изврши примопредавање на должноста командант на Центарот за електронско извидување (ЦЕИ). Должноста командант на ЦЕИ од потполковник Марјан Масевски ја прими потполковник Сашо Спасовски, кој досега ја извршуваше должноста заменик на командантот во ЦЕИ. Во своето обраќање пред присутните, началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор…

Државен првак во кик бокс

Уште еднаш припадниците на баталјонот за Специјални Намени од составот на полкот за Специјални Операции ја докажаа својата врвна психофизичка спремност. Овој пат припадникот на баталјонот за Специјални Намени на вчера одржаното Државно првенство во кик бокс го освои првото место во дисциплината К-1 во категорија до 71 килограм. Државното првенство во кик бокс беше…

Свеченост по повод примопредавање на должноста командант на бригадата за Логистичка Поддршка

Денес пред објектот на бригадата за Логистичка Поддршка (брЛП) со воена свеченост се реализира примопредавање на должноста командант на брЛП, помеѓу полковник Цветко Јаневски и полковник Мухарем Мухареми. На свеченоста присуствуваа началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски, заменикот на министерот за одбрана, г-дин Беким Максути, заменикот на НГШ на АРМ, генерал-мајор Азим Нуредин,…