Во промоција за еднаквите родови можности

Армијата на Република Северна Македонија во својот досегашен развој своите достигнувања, меѓу кои последното и најважно исполнување на стратегиската определба-полноправното членство во НАТО, во најголема мерка ги должи на својот човечки потенцијал и нивните залагања без оглед на родовата или национална припадност. Во пресрет на меѓународниот ден на жената и заложбите за родова еднаквост во…

Официјална посета на Армијата на Република на Северна Македонија од Началникот на Здружениот штаб на Вооружените Сили на БиХ

Висока воена делегација на Вооружените Сили на Босна и Херцеговина, предводена од началникот на Здружениот штаб, генерал-потполковник Сенад Машовиќ, во рамки на официјалната посета на Република Северна Македонија, денес престојуваше во Генералштабот на Армијата. По приемот со високи воени почести, генералот Машовиќ оствари средби со неговиот домаќин, началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски…

Генералштабот и дел од единиците отсега со еднообразност за време на спортските активности

Спортот и спортските активности како значаен сегмент во обуката на Армиските припадници ја отсликува подготвеноста за извршување на секаков вид на борбените задачи на сите припадници на Армијата. Припадниците на генералштабот како и сите нивни колеги во останатите команди и единици покрај секојдневните работни обврски имаат можност но и обврска редовно да извршуваат индивидуални и…

Одбележување на денот на формирањето на единиците за специјална намена

Припадниците на баталјонот за специјални намени денес во касарната „Илинден“ во Скопје, со постројување и воена церемонија го одбележаа 1 март, датум на кој во 1994 година за прв пат во нашата Армија беше формирана единица за специјални намени под името „Волци“. На денешното одбележување присуствуваше и пред стројот се обрати Заменик на Началникот на…

Командантот на Косовските безбедносни сили во посета на Армијата на Република Северна Македонија

Висока Воена делегација на Косовските безбедносни сили (КБС), предводена од командантот на КБС, генерал-потполковник Рахман Рама, во рамки на планираната еднодневна посета на Република Северна Македонија, денес престојуваше во Министерството за одбрана и Генералштабот на Армијата. По приемот со високи воени почести, генералот Рама оствари средби со министерката за одбрана Радмила Шекеринска и со неговиот…

Одбележување на Денот на 1.пешадиски баталјон

Со воена свеченост во касарната „Боро Менков“ во Куманово, припадниците на 1. пешадиски баталјон (1.пб) од составот на 1. пешадиска бригада (1.пбр) го одбележаа денот на единицата „26-ти февруари“ – денот кога во 1944 година во селото Жегљане, Кумановско, била формирана 3-та Македонско Народно Ослободителна Ударна Бригада. На свеченоста присуствуваше делегација од Командата за операции…

Одбележување на патронатот на касарната „Н.Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово

Во касарната „Н.Х. Кузман Јосифовски-Питу“ во Тетово, со воена свеченост припадниците на 3. пешадиски баталјон (3.пб) од составот на 1 пешадиска бригада (1.пбр) го одбележаа ,,25-ти февруари“, патронатот на касарната „Кузман Јосифовски-Питу“. На одбележувањето присуствуваа претставници од командата и штабот на 1.пбр,претставници на Сојузот на борци од градот Тетово, локалната самоуправа, ученици од основните училишта…

Брифирање за состојбата во единиците на Командата за обука и доктрини

Во Командата за обука и доктрини (КОД) се реализира месечен брифинг на командантите и началниците на првопотчинетите единици на КОД за реализираните редовни активности и предизвици во наредниот период. За време на реферирањето пред Командантот на КОД, бригаден генерал Методи Хаџи Јанев од страна на началниците на првопотчинетите единици на КОД, беа изнесени согледувањата поврзани…

Официјална посета на Началникот на Генералштабот на командата на КФОР во Косово

Началникот на Генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, се наоѓа во еднодневна официјална посета на командата на КФОР во Приштина. За време на посетата генералот Ѓурчиновски оствари средба и разговори со командантот на КФОР, генерал-мајор Микеле Риси. На средбата во Приштина, која е дел од планираните годишни состаноци се разговараше за актуелната безбедносна состојба во…