Обука за предни набљудувачи во артилериски баталјон

Во деновите од 4 до 08.03.2019 година, во просториите на артилерискиот баталјон во касарната „Мирче Ацев“ и стрелиштето ,,Леково“ во Прилеп, согласно Годишниот план за работа на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр), се реализира четиридневна обука и размена на искуства од областа на артилеријата. На обуката учествуваа офицери, подофицери и војници од артилерискиот баталјон, предните набљудувачи…

Реализирана 3-та национална работилница за вежбата „REGEX 19“

Во ЦО „Пепелиште“ во период од 04.03 до 07.03.2019 година се реализира третата националната работилница за вежбата „REGEX 19“ на која учествуваа припадници од Здружена оперативна Команда, 1. механизирана пешадиска бригада, бригадата за логистичка поддршка, Команда за обука и доктрини и полкот за специјални операции. На отворањето од националната работилница директорот на вежбата, полковник Звонко…

Примопредавање на должноста командант на 1.механизирана пешадиска бригада

Денес во касарната ,,НХ Страшо Пинџур“ во Петровец, со воена свеченост беше извршено примопредавање на должноста командант на 1.механизирана пешадиска бригада (1.мпбр). Должноста од досегашниот командант на 1.мпбр бригаден генерал Мирче Ѓоргоски ја прими полковникот Драган Ковачки кој до сега беше дел од штабот на бригадата. На свеченоста присуствуваа заменикот на началникот на ГШ на…

Свеченост по повод примопредавање на должноста командант на Технички Ремонтен Центар

Денес во кругот на Техничкиот Ремонтен Центар (ТРЦ) – Скопје со воена свеченост во присуство на командантот на брЛП, полковник Мухарем Мухареми се изврши примопредавање на должноста командант на ТРЦ помеѓу потполковник Саше Јакимовски и потполковник Чедомир Јовевски. Во говорот, пред присутните гости командантот на брЛП, полковник Мухарем Мухареми изрази благодарност на потполковник Саше Јакимовски…

ЗОК активно учествуваше во акцијата за пошумување

Припадниците на Здружената оперативна команда (ЗОК), предводени од командантот на ЗОК, генерал-мајор Павле Арсоски, денеска активно се вклучија во акцијата за пошумување во организација на Јавното претпријатие „Чистота и зеленило“ – Куманово. Во координација со претставниците од Јавното претпријатие „Чистота и зеленило“ – Куманово, персоналот од ЗОК беше ангажиран на локацијата „Даштев Рид“ во Куманово…

Прием на должност заменик на командант и примопредавање на должност началник на штаб во ЗОК

Денес, 05.03.2019 година во Здружената оперативна команда (ЗОК), се реализира прием на должност Заменик на командантот во ЗОК на бригаден генерал Орце Јордев и примопредавање на должноста началник на штаб во ЗОК помеѓу бригаден генерал Орце Јордев кој досега ја извршуваше должноста и новопоставениот на оваа должност полковник Бесник Емини. На свеченоста пред дел од…

Генералот Ѓурчиновски како дел од работната посета на САД, во Пентагон оствари средби на високо ниво

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски, кој се наоѓа во работна посета на Соединетите Американски Држави во текот на вчерашниот ден оствари посета на Здружениот Штаб на вооружените сили на САД, во Пентагон. Во Пентагон, генералот Ѓурчиновски најпрвин оствари средба на високо ниво, меѓу кои со Директорот на Националната Гарда на Армијата на…

Работна посета на началникот на генералштабот на армијата на САД

Началникот на генералштабот на Армијата, генерал-потполковник Васко Ѓурчиновски во период од 04.03 до 09.03.2019 година, ќе оствари работна посета на Соединетите Американски Држави. За време на престојот во САД, генералот Ѓурчиновски е планирано да оствари работна посета на Здружениот Штаб на вооружените сили на САД, во Пентагон и на Националната Гарда на Вермонт. Во Пентагон,…